Световната тенденция към производство, щадящо природата, не подминава и пивоварите. В някои от по-големите компании се срещат немалко примери за мисъл за природата и съхраняване на енергия, но с по-широк размах определено действат крафт-пивоварните, за които само пестенето на вода не е достатъчно. Отделно и по-малките им мащаби са добър помощник при екологичната политика на микро производителите. Ето няколко по-ярки примери:

Mother Earth Brewing (Кинстън, САЩ)
Името подсказва за политиката на тази пивоварна, която през февруари 2013 г. получава Златен LEED сертификат, който е вторият по значимост за еко-проекти. Основателите Стивън Хил и Трент Мооринг решават да започнат през 2008 г., като инсталират соларни панели, обзавеждат баните с тоалетни, които спестяват стотици литри вода годишно и дори оборудват офисите с екологични килими. „Да се грижиш за околната среда е най-добрият избор за нас и нашите деца“, разказва Хил.
http://www.motherearthbrewing.com/

Little Harpeth Brewing (Нешвил, САЩ)
Хората там са достатъчно находчиви в опитите да бъдат „зелени“. Собственикът Майкъл Куас обяснява, че офисите са построени от дърво, а за електрификация са използвани материали от помещенията, които са били дотогава на това място. „Единствено изхвърлихме изкривени пирони и стара мазилка. Използвахме старото окабеляване, а металните отпадъци предадохме за скрап. Ние мразим боклука“, обяснява той. Little Harpeth също така пести енергия по уникален начин. Танковете за лагеруване на бирата представляват хоризонтални подводници, като чрез тях се съкращава времето за утаяване на маята, което пък намалява с няколко дни целия процес. Иначе казано – не се използва толкова много електричество за охлаждащите устройства.
„Веднага щом си осигурим финансов комфорт, планираме да усъвършенстваме оборудването си и да реинвестираме в още енергийно ефикасна техника в нашата пивоварна“, обещава Куас.
http://littleharpethbrewing.com/#

Backpocket Brewing (Коралвил, САЩ)
Тази крафт-пивоварна стартира преди по-малко от 2 години, но идеята за енергоспестяващата система там е планирана от преди това. Съоснователят Джейк Симънс се спира върху съвсем новата BrauKon система, която пести енергийни ресурси, чрез варене с по-малко изпаряване. Системата може да загрее водата точно до 99,9 градуса по Целзий. А, когато температурата достигне 100 градуса енергийният разход скача рязко нагоре. Затова във фабриката от щата Айова са решили, че тази десета от градуса им е излишна. Освен това в процеса са внедрени и кондензатори, които превръщат изпарения газ в течност, която може да бъде използвана отново. Друга автоматична система пък помага в процеса на миене, като минимизира разхода на енергия, вода и миещи материали.
http://www.backpocketbrewing.com/

Yards Brewing Company (Филаделфия, САЩ)
Тази пивоварна е една от 134-те малки компании, които получиха финансова помощ от Департамента на щата Пенсилвания за опазване на околната среда, във връзка с предвидени практики за енергийна ефективност и грижа за населението. Това е и първата пивоварна в щата, която разчита 100% на вятърна енергия. Получените средства от щата най-вероятно ще отидат за закупуване на вятърна турбина, тъй като досега се разчита на отделни ветрогенератори.
„Поехме по този път, защото е правилният. Винаги, когато има възможност, ще използваме екологични методи, независимо колко ще ни струва това“, обяснява Джина Васоли, която отговаря в Yards за дизайна, маркетинга и медиите.
http://www.yardsbrewing.com/

Coastal Extreme Brewing Company (Нюпорт, САЩ)
Освен, че произвежда чудесната бира Newport Storm, тази пивоварна има инсталации, които позволяват употребената в производствения процес вода да се използва отново. А това автоматично значи по-малко енергия (и средства) за подгряване или охлаждане на водата.
http://www.newportstorm.com/

Финалът си струва да е с пивоварна, която е малко по-позната в България, благодарение на „Канаал“.

Anderson Valley (Боонвил, САЩ)
Съществува от 1987 г., но през 2006-а инвестира 860 000 долара във фотоволтаици, които осигуряват 125 киловата слънчева енергия. Пивоварната рециклира използваните пластмасови опаковки и бутилки, хартия, картон, желязо, стъкло, кенове. А използваните малц, хмел и дрожди се ползват от местни фермери за храна на животни и торене. След използването си в пивоварния процес пък водата не се изхвърля, а се използва за напояването на площ от 28 акра.

https://avbc.com/

И това е само малък пример за няколко американски пивоварни, които правят всичко по силите си, за да сме сигурни, че ще се наслаждаваме на бирата дълги години напред. Общата надежда е да срещаме възможно повече такива, включително и по нашите ширини.

ее

 

 

Advertisements