Международната пивоварна компания „Хайнекен“ вече притежава 98,86% от „Загорка“ АД, след като постигна споразумение да придобие косвеното акционерно участие на „Coca-Cola HBC (CCH)“ AG в българското дружество. Сделката подлежи на одобрението на регулаторните органи в България и се очаква да стане факт през четвъртото тримесечие на 2014 г.
По повод на сделката изпълнителният директор на „Загорка“ Николай Младенов коментира следното: „За нас има голям символизъм в това, че придобиването на дeла на CCH в нашата компания от „Хайнекен“ се случва в навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването на „Загорка“ към глобалното семейство на „Хайнекен“. Имахме успешно и градивно сътрудничество със CCH. Благодарни сме на акционерите си за възможностите, които успяхме да реализираме за „Загорка“ на българския пазар през последните 20 години. В същото време сме положително настроени към следващата стъпка в нашето развитие. Това още веднъж потвърждава дългосрочния ангажимент на „Хайнекен“ да продължи да инвестира в „Загорка“ и да движи бъдещия растеж на бизнеса си в България чрез портфолио от водещи местни и международни премиум марки, както и вдъхновяващи иновации.“
„Хайнекен“ и CCH придобиха съвместно мажоритарна част от акционерния капитал на „Загорка“ през 1994 г. Пивоварната има приблизително 29% пазарен дял в обем за 2013 г. за България.

zagorka

 

Advertisements