Бирената карта в България беше обогатена този месец и от продуктите на шотландската пивоварна Fyne Ales. Те вече са налични за поръчки от цялата страна през 100beers.bg.
Като всяка млада или независима пивоварна, и тази си има своята интересна история, която си заслужава да бъде научена преди, по време или след срещата с първата бира оттам. Идеята за Fyne Ales възниква през 2000 г. от семейството фермери Джони и Тъги Делап, като първият излязъл на бял свят ейл е Highlander. Реално малката фабрика започва да функционира година по-късно, а през 2003 г. печели първата си от над 120 награди по бирени конкурси и фестивали. Много е нажно да се подчертае, при това дебело, че зад всичките тези призове и успехи стои в момента екип от само 15 души – като се започне от основателката Тъги Делап, та се стигне до шофьорите и жената, която стои зад крановете на бара на пивоварната. От 2010 г. Fyne Ales организира свой бирено-музикално-кулинарен фест, който се провежда в… двора на фабриката. Типично по шотландски, но с цялата съпътстваща дружеска и непосредствена атмосфера.
Като стана дума за Шотландия, то известната с красивата си и доста влажна природа Висока земя дава чудесен ресурс за Fyne Ales. Защото от пивоварната уверяват, че ползват „дъждовна вода от извора на хълма отзад“. А областта Аргайл е пословична със своите валежи (над 10 стъпки или 304 см на кв.м. дъжд ежегодно). Основният малц е Maris Otter, маята идва от пивоварната Fountainbridge в Единбърг, която е с над 200-годишна история. Що се отнася до хмела… В него е разковничето. От Fyne Ales са се ориентирали най-вече към интересните хмелове „от Новия свят“ – Нова Зеландия и Тихоокеанския район. Плюс познатия вече на доста от вас американски хмел Citra. Тази „US – Pacific“ комбинация може да се оцени в две от представените у нас бири – Sanda Blonde (типичен IPA в американски стил), както и Sanda Black (също IPA, но с нетрадиционен тъмен цвят и кафеени нюанси, познати повече от стаутовете). Най-продаваната бира на Fyne Ales – Jarl, също е тук. И може да подведе със своите 3,8% алк, но съдържащият се хмел (само Citra) дава воля на достатъчно въображение на рецепторите, както и освежаване в жегите. Jarl предизвиква вниманието и на RateBeer, откъдето дават впечатляващите 95 от 100 възможни точки. И това не е случайно.
Ако държите на колекционерството пък не бива да пропускате и Landslide, който е американски кафяв ейл, сварен еднократно, в лимитирано количество и с четири хмела – Sorachi Ace, Bravo, El Dorado и Motueka.
Поздравленията за наличието на Fyne Ales в България се съчетават с приятния извод, че само преди около половин година шотландските пивоварни бяха неизследвана територия за значителна част от любителите на пиво у нас. Докато сега вече, заедно с BrewDog, има два чудесни представителя, даващи поводи за сравнения и насладителни дегустации.

IMG_1699

 

Advertisements