В очакване на последния филм от кинотрилогията „Хобит“ – „Битката на петте армии“, феновете на филма и на Дж. Р. Р. Толкин ще имат възможността да се насладят и на тематична бира. През тази седмица на пазара в Щатите трябва да излязат три марки пиво, вдъхновени от книгата за Билбо Бегинс. Зад проекта стои пивоварната Fish Brewing, която получи първа награда през 2012-а от World Beer Awards за своя барли уайн. Вече е получено одобрението от Warner Bros и New Line Productions, и са уредени лицензионните права.
Всяка от бирите носи името на някои от героите в кинолентата:
Gollum Precious Pils (9,5% алк) е наречен на Ам-Гъл и е в стил силен имперски пилз, който чака утвърждаване от BJCP. Описанието за него е: „Вкусът й е гладък и лукав, като самия Ам-Гъл. Подобно на пръстена, който го обсеби до края на дните му, този „безценен“ (precious) пилз може да удължи живота ви, ако му се доверите. Най-малко ще превърне пътуването ви в малко по-приятно занимание.“
Smaug Stout (9,5% алк) носи името на дракона Смог и е класически RIS (руски имперски стаут) с фина нотка на чили Хабанеро, която трябва да напомня за „огъня и опасността, очакваща ви по време на пътуването към Самотната планина.“ От този стаут надничат още вкусове на кафе и шоколад, съчетани с хмел от американския Северозапад.
Bolg Belgian Tripel (9,5% алк) пък е именован на предводителя на орките Болг, но няма да има общо със страховития нрав на характера на този герой, а ще се отличава с богати аромати и вкусове.
За съжаление, бирената серия на „Хобит“ засега ще се разпространява само в САЩ в бутилки от 22 oz (0,6 l), при това не във всички щати като начало. Но при успех в продажбите, може да „прелети“ Океана, предвид многобройните верни почитатели на „Хобит“ не само в Европа, а и по света, които охотно приемаха предишни бири, инспирирани от „Властелинът на пръстените“.

Hobbit

 

 

Advertisements