Двама компютърни анализатори от университета в Станфорд, Калифорния – Джулиън Макаули и Юре Лесковец, създадоха своя програма, с която определят най-добрите бири в света. В своя труд те твърдят, че вкусът на бирените консуматори се променя паралелно с бройката на нови и нови марки и стилове бира, които хората дегустират. Те развиват и теория, че опитът, който придобиваме с разширяването на палитрата изпити бири ни помага да харесваме продукти, които са ни били по-неприемливи като начинаещи бирени почитатели.
Моделът на Макаули и Лесковец разделя оценките на експертите от тези на новаците, като се разчита на мнението на тези, които са написали поне 50 смислени ревюта за бири. Използвана е и сложна програма, анализираща рейтингите в RateBeer. Това, разбира се, съвсем не е гаранция за автентична класация, но си струва да се види и тази аналитична гледна точка.

Ето и техният Топ 20 за най-добри бири в света, с акцент върху първите пет:
№20 Stone’s Imperial Russian Stout (САЩ)
№19 Bell’s Batch 7000 Ale (САЩ)
№18 Bell’s Hopslam Ale (САЩ)
№17 3 Fonteinen’s Schaerbeekse Kriek (Белгия)
№16 Hurlimann’s Samichlaus (Швейцария)
№15 Hair of the Dog’s Fred from the Wood (САЩ)
№14 Deschutes Brewery’s The Abyss (САЩ)
№13 Surly’s Darkness (САЩ)
№12 Westvleteren’s Extra 8 (Белгия)
№11 Russian River’s Supplication (САЩ)
№10 Hair of the Dog’s Adam (САЩ)
№9 Goose Island’s Bourbon County Stout (САЩ)
№8 Russian River’s Temptation (САЩ)
№7 Russian River’s Pliny the Elder (САЩ)
№6 Founders Brewing Co.’s KBS (Kentucky Breakfast Stout) (САЩ)

№5 Three Floyds Brewing’s Dreadnaught Imperial IPA (САЩ)
Тази бира получава 4,3 от 5 точки от експертите в RateBeer. Екстремно охмеленият ейл се отличава с комплекс от вкусове, в които отчетливо надделяват манго и праскова и така предпазват бирата от прекалената горчивост.

№4 Bell’s Expedition Stout (САЩ)
С 4,34 от 5 точки, този катранено черен стаут има кафява пяна, с аромат на препечено кафе, както и впечатляващ сладък, малцов вкус.

№3 AleSmith’s Speedway Stout (САЩ)
С 4,372 точки, 12% алк, в направата на това силно и плътно пиво е вложено кафе, което ясно се усеща и на вкус.

№2 Three Floyds Brewing’s Dark Lord Russian Imperial Stout (САЩ)
С 4,279 точки, тази бира също е варена с кафе, но също меласа и мед. Продава се единствено на Dark Lord Day, който се пада всяка последна събота на април. Годишно се произвеждат само 6000 бутилки и почитателите на бирата обикновено ги изкупуват предварително.

№1 Westvleteren 12 (Белгия)
Без изненада, и тази подредба е оглавявана от трапистката Westvleteren 12 с 4.499 точки. Бира, чиято слава отдавна е излязла далеч от вратите на абатството Sint-Sixtus в Белгия и продължава да удивлява докъде може да се разпростре майсторството на монасите, използвайки мая, хмел, малц, захар, карамел и вода.

west

 

Advertisements