Със свой профил във „Фейсбук“ вече може да се похвали варненската крафт-пивоварна „Гларус“. Страницата https://www.facebook.com/glaruscraft от днес е активна и очаква своите първи харесвания. Очакванията са те да се наберат бързо. Така, както се случва и с почитателите на самата бира. В началото те подхождат със скептицизъм пред непознатата досега за тях марка, но веднъж опитали я, веднага усещат разликата с масовото пиво.
За историята на „Гларус“ вече е ставало дума в Bforbeer – https://bforbeer.wordpress.com/2014/06/16/%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81/

Но накратко – зад пивоварната стои задруга от двама приятели – Ивелин и Деян. Единият решава да инвестира, другият влага усилия да поднесе на консуматорите българска бира с непознато досега качество и вкус. Варена във варненското село Слънчево, това е една истинска крафт – бира, защото се прави само от шепа хора, които отделят внимание и любов, а и познания.
Това не са достатъчни предпоставки за хубава бира, защото е известно, че желанието не винаги върви ръка за ръка с качеството. Но в случая на „Гларус“ се е получило. Разликата се вижда още от кехлибарения цвят на пивото и неговия нежен плодов аромат, с нюанси на карамел и малц. Вкусът е с много добър баланс преливащ от начално усещане за малц и лек карамел към приятния горчив (битър) завършек. Първосигнално изниква аналогия с „London Pride“, като смело може да се повтори, че „Гларус“ не отстъпва на именитата марка на Fuller`s. Просто опитайте, сравнете… При това българският специален битър ейл има голям плюс – че е прясно наточен от кег.
Август се очаква да бъде месецът, в който „Гларус“ ще се появи и в бутилков вариант. За да бъде вече наистина удобно да се поръча и достави до всяка точка на страната. Новината ще бъде оповестена, естествено, първо във ФБ-профила, а там ще бъдат публикувани също много интересни събития и игри, свързани с тази българска крафт-пивоварна. Колко добре звучи съчетанието между българска и крафт…. Надеждите са, че все по-често и повече тази комбинация ще се повтаря, ще се говори за „Гларус“, за очакваните оттам следващи стилове бира, за останалите съществуващи микро пивоварни, както и за следващите такива, които са в напреднал етап на реализиране.

glarus

 

 

Advertisements