С двойно повече участници в сравнение с миналата година – 52 бири, и при голям интерес протече Вторият конкурс за домашна бира, който се състоя на 26 юли в столичното заведение „Халбите“ на ул. „Черковна“. Равносметката не бе само в посока на нарасналата популярност на правенето на бира в домашни условия, а и в изключително позитивният характер на събитието. Участници, опитни домашни пивовари споделяха рецепти и тънкости на това изкуство с начинаещите си колеги, както и с желаещите тепърва да се впуснат в завладяващото хоби. На място се направи демонстрация как се вари бира, предлагаха се и суровини за направата на пиво. Разбираемо, голямо внимание привлече и дегустацията на домашни бири, за която се погрижиха със своя продукция Председателят на УС на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) Темелко Пампов, Председателят на общото събрание Виктор Върбанов, домашните пивовари Божидар Александров и Димитър Георгиев, както и гостите на конкурса от Словакия.

Чуждестранното участие беше и другият сигнал за развитието на конкурса. Със свои бири се представиха домашни пивовари от Полша и Словакия, като последните имаха и свои представители в журито – Мартин Фек и Петер Богнар. Така бе допълнително гарантирано качеството на оценяване, за което следеше като авторитет и главният съдия – Людмил Фотев. Спазвайки критериите за оценка на BJCP (Beer Judge Certification Program) бяха излъчени и победителите в категориите – Vratza Weizen на Данаил Дилов в категория „Вайцен/Вайс бира“, Special Bitter 12* на Станислав Сорока (Словакия) в категория „Специален битер“, Milk Stout на Ян Кришяк (Полша) в категория „Сладък стаут“ и Oroynator Citra на Марчин Зих (Полша) в категория „Американски IPA“. Именно тези четири бири се състезаваха и за званието Гранд шампион, което в крайна сметка беше присъдено на вайцена на Данаил Дилов.

Отделно от това в отворена категория бяха оценени и 16 домашни бири извън четирите състезателни стила. Там в силна конкуренция за първото място се пребори руският имперски стаут Light Cocoa на Ярослав Кравчик (Полша). Публиката също влезе в ролята на жури и гласува за най-добър дизайн на етикет на домашна бира, като наградата беше за Йордан Ченков.

Резултатите, както и цялото състезание беше обсъждано на място дълго след неговия край, а състезателната част и резултатите не помрачиха настроението на класираните след първите места, каквато беше и цялостната идея. Но пък се настани позитивна амбиция за усъвършенстване на бирите за следващия конкурс догодина. За тогава има и неофициализирана цел на АДПБ – да събере още повече участници, което ще вдигне нивото и авторитета на състезанието. Напълно постижимо и реално!

Advertisements