Регулярното събиране на колекционери и почитатели на бирата е само от полза за сплотяването и разширяването на бирената общност в България. Едно много полезно и същевременно приятно събитие в този дух се случва от няколко дни в столичното заведение „Антракт“ (на бул. „Мария Луиза“ 17, срещу ЦУМ) и ще продължи до 31 юли. Там е организирана изложба на бирени подложки, капачки, бутилки и други артикули, събирани старателно с години от наши колекционери. Нещо повече – ще има възможност някои екземпляри да бъдат разменяни, при желание.

Извън колекционерската страст там ще се случват още интересни неща. През следващата седмица най-видният наш колекционер и изтъкнат познавач на пивото Людмил Фотев ще представи своята книга „Езикът на бирата“, като заедно с това ще изнесе кратка сказка с част от своя богат набор от интересни истории, а и ще отговори на въпроси, свързани с любимата ни напитка, които вълнуват присъстващите.

Утре, събота, от 20.30 ч. „Антракт“ ще осъществи в рамките на бирените дни и безплатна дегустация на „Диво пиво“, което вече доби добра популярност само в рамките на около 3 месеца. Освен това от 100beers ще организират по дни представяния на 20-ина свои бири. Намерението е да се акцентира върху баварската пивоварна Hacker-Pschorr, шотландската BrewDog, датската To Øl, японските Asahi Super Dry, Kirin Ichiban и Sapporo, тайландската Singha, както и белгийските Liefmans Fruitesse и St. Bernardus Wit. Доста от тях са ни вече добре познати, но мнозина присъстващи ще изпитат вълнението за първи път да се срещнат с тези марки.

Без съмнение, всеки ще намери нещо за себе си на този мини-фестивал.

 

Advertisements