Бирената къща Caru cu Bere неизменно заема първите места на класациите за най-предпочитано заведение от любителите на пивото в Букурещ. Спечели и приза „Най-добър ресторант в Румъния за 2013 г“. Удобно разположен в реставрираната стара част от центъра на румънската столица, брюпъбът може да бъде лесно открит и посетен от всеки гост на града. А е известно, че в последните години доста българи имат път до Букурещ – по работа или просто за туризъм.
Кръчмата се намира на ул. Stavropoleos №5 още от 1899 г. насам. Иначе е основана през 1879 г., като в нея почти през цялото време досега се е точело пиво, собствено производство. Освен традицията, налице е и стилът в обзавеждането на ресторанта. Запазен е духът от края на XIX и началото на XX век, персоналът е добре обучен и се държи изключително професионално. Още на влизане те посреща един от няколкото салонни управители, който те упътва към някоя свободна маса. Такива се намират – и навън, и вътре в огромното помещение, макар жителите на Букурещ да знаят и уважават Caru cu Bere (http://www.carucubere.ro/en/), което води до постоянна заетост вечер след 20 ч.
Но нека се съсредоточим върху най-важната част – бирата. Нетърпеливите може и да се разочароват след първата глътка. Пивото е описано като представител на стила чешки пилзнер, но определено не е. А ако собствениците държат на това определение, то ни представят безличен пилзнер. С отсъстваща малцова сладост, без характерната плътност и цвят и с напразно очакване за приятен завършек, оформен от жатецки хмел.
Отърсвайки се от неприятното първоначално впечатление, тази бира може набързо да се прекатегоризира като лек американски лагер и да се заключи, че е един напълно приличен образец на този стил. Бледожълт цвят, 4% алк., отлична бистрота, краткотрайна пяна, пивото оставя следи по стъклените стени на чашата – добър показател. Аромат почти липсва, по-скоро лек малцов, тялото е много леко, без да е воднисто, завършекът е сух с едва забелижим хмелов нюанс и лек горчив послевкус. Като за лек лагер не може да се очаква и повече, но пък цената му е неоправдано завишена – около 4 лв. за 400 ml. Бирата на Caru cu Bere има едно допълнително качество – отлично се съчетава с богатата кухня, включваща малко традиционни румънски ястия и предимно такива от кухнята, характерна за Централна Европа.
При всички случаи доста по-добра бира, при това крафт, може да се намери съвсем наблизо в артистичния стар център – на 2-3 минути пеш във вече добре познатите на част от вас заведения Beer O’Clock и La 100 de Beri (там има местен крафт – Zaganu).
При всички случаи, много сериозна конкуренция на Caru cu Bere ще има съвсем скоро в лицето на Beraria H, която още преди откриването има претенции да е най-голямата бирария в Източна Европа (4300 кв. м). Тя ще се намира в парк Herastrau, близо до Hard Rock Cafe и плановете са да отвори още това лято.

P.S. В следващите дни Bforbeer няма да бъде обновяван, но се надявам през това време да намерите нещо ново за себе си в архива на блога. Вярвам, че с повечето от вас ще се видим на Втория международен конкурс за домашна бира на 26 юли в столичното заведение „Халбите“ на ул. „Черковна“, което се очертава да бъде едно наистина стойностно, полезно и едновременно приятно събитие. Дотогава – наздраве!

IMG_0209

 

Advertisements