Всеки почитател на бирата, който е посещавал Италия преди 2010-а година и след това може да направи отчетлива разлика в специализирания пазар там. Преди – Peroni, Nastro Azzurro, Moretti, тиролската Forst, повечето внасяни и в България. Лагерни бири без някакви отличителни характеристики. Направени основно, за да съпровождат традиционната кухня в страната – пица, лазаня, паста. За да задоволят жаждата на тези, които не харесват особено традиционно доброто италианско вино.
И вече след 2010-а… Поява на все повече микропивоварни, силният интерес към новите, различни бири, с богати, плътни вкусове. И бум на крафт-пивоварството, което жъне успехи и на авторитетни международни конкурси извън Апенините. Birrificio Toccalmatto, Birra del Borgo, Le Baladin, Birrificio del Ducato, Birrificio Italiano. И още, и още. Различното италианско пивоварство в настъпление…
За да не звучи всичко така абстрактно, освен за тези, които имат време и възможност да търсят и пият интересни бири на място в Италия, от столичния крафт-бар „Канаал“ решиха да покажат една немалка част от италианските пивоварни и марки, които си заслужават вниманието.
Началото беше поставено този понеделник с ELAV, малка независима фабрика, намираща се в близост до Милано и Бергамо. Нейната история е типичен пример за непретенциозно начало и последвало бурно развитие. Всичко това – за около 2-3 години. Основана през есента на 2010-а, ELAV първоначално е трябвало да прави бира за два крафт-бара: Osteria della Birra в Бергамо и Clock Tower Pub в Тревилио. Първата варка е била от 300 литра, на Grunge IPA. През 2013 г. са отчетени вече 300 000 произведени литра и над 20 различни марки. Общото при тях – с горна ферментация, нефилтрирани, непастьоризирани, с изцяло натурални съставки. Както си му е ред. И друго – почти всички бири са минали през процедура на сухо охмеляване, към която от ELAV не крият, че са пристрастени. Затова не е изненада и, че повечето използвани хмелове са американски, новозеландски, японски – тези, които дават особено богати и наситени аромати на бирата. Скоро обещават, че ще влагат и италиански хмел. Малцовете са английски, а водата – местна, от областта Комун Нуово. Освен това, ЕLAV, както всяка независима малка пивоварна, има своята пълна свобода да избира какви рецепти да забърка, как да ги промени на следваща варка, какво да добави или отнеме, да пуска еднократни партиди, сезонни и т.н.
А пък Grunge IPA (червен IPA, 6,3% алк) си остава като лицето на ЕLAV. Тя може да бъде намерена сега и в „Канаал“, заедно с още 6 – Punk’s do it bitter (битър ейл, 4.3% алк.) Indie Ale (амбър ейл, 5.5% алк), No War (ръжен IPA, 6.9% алк), Techno (двоен, дабъл IPA, 9.5% алк), Dark Metal (империъл стаут, 8.5% алк) и Aeresis (черен Индиа пепър ейл, 6% алк.). Всяка от тях носи нещо – интересна комбинация с ръж в No War, пикантните нотки на Aeresis възбуждат небцето (а и специалистите – защото е получила вече няколко награди), интензивно горчивата Techno и т.н. Следващият път, когато се заговорите за италиански бири, със сигурност ще има какво да разкажете.

Снимка: „Канаал“
elav

 

Advertisements