Определението що е крафт-пивоварство е претърпяло промяна наскоро, съобщиха от Асоциацията на малките, независими и домашни пивовари в САЩ (Brewers Association).
Досега крафт-пивоварът можеше да се определи като такъв, ако продава бири, съдържащи само пивоварен или пшеничен малц. Новите изменения допускат да бъдат използвани също царевица или ориз, като излязлото в резултат пиво отново може да се нарича крафт.
„Асоциацията на пивоварите има дефиниция за „крафт пивовар“, която обхваща малките, независими и традиционни пивовари. Най-голямата промяна е включването на термина традиционни. Това не променя статуса на останалите – малките пивоварни са крафт. Големите компании не са нито малки, нито независими и продължават да са извън принципите на крафт пивоварството“, обяснява Пол Гатца, шеф на асоциацията. Той обясни, че имало редица пивовари в Щатите преди около един век, които използвали царевица или ориз в бирите си.
Разбира се, направената промяна не въодушевява мнозина. Собственикът на Bison Organic Beer Дан Дел Гранде счита, че по този начин Асоциацията на пивоварите размива значението на крафт бирите. Дел Гранде допълва, че по негово мнение над 200 000 бирени барела годишно (около 3,27 млн. литра) не бива да се считат за крафт, а са приемани като такива. Според Гатца обаче ревизираното определение дава на всеки крафт пивовар възможност да бъде по-иновативен. Също така щяло да има възможност за създаване на нови бирени стилове и развиване на досега съществуващите.
От Асоциацията на пивоварите в момента изготвят списък, в които ще бъдат включени всички пивоварни, които отговарят на определението за „крафт“. Листът трябва да е готов през 2015 г. Така в него могат да попаднат компании като D.G. Yuengling & Son и August Schell, които произвеждат бира от над 100 години.

Advertisements