Не, не става въпрос за завладяващото хоби да събираш бирени капачки, етикети, подложки, бутилки, което има своя увеличаваща се аудитория от колекционери в България. Иде реч за умението (и изкуството) да съхраняваш бири, които след съответното отлежаване ти се отблагодаряват с още по-добър вкус. Тук изниква първосигнално любимият пример, даван от капацитет в областта като Людмил Фотев. Той съветва например Orval да отлежи между 4 и 5 години, че и капка отгоре, за да ти даде много повече нюанси и дълбочина от бутилки, излезли преди няколко месеца от прочутата трапистка пивоварна.
Но първата стъпка към създаване на своя селекция от бири за отлежаване е да се знае кои стилове не бива да присъстват там. А именно – повечето нискоалкохолни, плодови и охмелени бири. Добре е вместо тях да се залага на тези, които са с 8% и нагоре алкохолно съдържание, тъмни, малцови и силни бири. Особено подходящи са марките в стил Barley wine и стаут, или спонтанно ферментирали, ламбици.
Също така бирите в колекцията трябва да бъдат bottle-conditioned – естествено газирани в бутилките, благодарение на дрождите или на вложена захар. Благодарение на това вкусът еволюира в течение на времето, на годините.
Охмелените бири обикновено не се влияят добре от дългото отлежаване. Разбира се, има изключения, но повечето пейл ейлове, IPA и други от типа губят своя естествен аромат и характер, който имат, благодарение на съответния вложен хмел.
Големите врагове на отлежалата бира са топлината и слънчевата светлина, като слънцето може да разруши бирата ти буквално като с лазер. Подходящи са тъмни помещения, с трайна температура от около 10-15 градуса по Целзий. Влажността трябва да е нормална, защото пък твърде сухият въздух може да изсуши корка, ако бутилката е затворена с такава тапа. Някои хора твърдят, че е добре подобни бутилки да се слагат легнали, за да не изсъхва тапата, но не – те трябва да са прави, за да се избегне опасността от бърза оксидация.
Колко точно трябва да отлежи една бира? Повечето капацитети казват – не повече от 3-5 години и това може да се приеме като примерно правило. Но има и такива, за които е добре бирата да престои дори 10-ина години (стига да дава такава възможност). Най-сигурно е да се купят наколко бутилки от една и съща марка, като се отварят по една на година и се преценя. Това ще ви спести разочарованието, ако подходящият срок за дегустиране бъде изпуснат. Има и друг ефикасен и простичък метод – проверяваш в интернет какъв е удачният момент за отваряне на бутилката.
Изисква се също така задължително търпение, просто да забравиш за тази бутилка, докато не дойде нейният миг. Наградата, когато я отвориш… Безценно!

Advertisements