Креативната мисъл на домашните пивовари личи не само от бирите, които те варят, но и от етикетите, които си изработват сами, за да сложат „черешката на тортата“ на своето произведение. Това ще си проличи на 26 юли по време на Втория национален конкурс за домашна бира, който ще се проведе в столичното заведение „Халбите“, на ул. „Черковна“ №41 от 10.30 до 17 ч.
Паралелно със състезанието за оценяване на участващите домашни бири, ще се проведе и такова за етикети. Кандидатите имат достатъчно време да впрегнат в сила своята изобретателност и графични способности, тъй като бирите с етикети могат да се предадат и в деня на конкурса, до 12 ч. Условието е участникът да си подбере само един етикет, а бирата да си я е варил сам.
Интересната инициатива на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) цели също така да провокира всеки, който си прави пиво в домашни условия, да завърши докрай процеса и бутилката му да има един завършен естетически вид.
Паралелно с надпреварата за най-хубав етикет, ще се проведе и журирането на домашните бири. Тази година в него ще има и участници от чужбина, с което конкурсът вече прераства в международен. Със свои бири ще се представят домашни пивовари от Словакия, Полша, вероятно и от Хърватия.
На сайта http:/homebrewers-bg.org/ и във форума на АДПБ (http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=19&t=2789&sid=c5eceba48e430446865665c3c51d3782) всеки желаещ може да направи електронна регистрация на бирите, с които ще участва.
Състезателните категории са четири – Американски IPA (14B по категоризацията на BJCP), Вайцен/вайсбира (15А), Специален/Бест/Премиум битър (8B) и Сладък стаут (13B). Измежду отделните победители ще се избере и Гранд шампион. Който си е направил бира, различна от тези стилове, ще може да се представи в отворена категория, но няма да може се бори за големия приз.
Конкурсното начало, разбира се, предполага тръпка за участниците, но идеята на събитието на АДПБ е също така да събере възможно най-много домашни пивовари, които да представят своите бири, без притеснение доколко сполучливи са станали.
Паралелно с конкурса, в „Халбите“ ще се проведе демонстрация как се вари бира в домашни условия. Тя ще е едновременно интересна и полезна за всеки, който има тепърва желание да се захване с това хоби, завладяло света в последните 10-ина години. Ще има и възможност да бъдат дегустирани домашни бири. Също така ще бъде представена селекция от интересни чуждестранни крафт-бири, които могат да бъдат намерени на българския пазар. А е известно, че крафт (занаятчийските) пивоварни, почти винаги са основани от домашни пивовари, които са решили да развият на по-високо ниво своите умения.
Има ли нужда от още доводи, че на 26 юли в „Халбите“ на ул. „Черковна“ ще е достатъчно интересно – и за настоящи , и за кандидат – домашните пивовари, а и просто за любителите на бирата?!

Advertisements