Лятото най-сетне започна да навлиза с пълния си блясък. И повлече след себе си логични следствия – слънце, желание за повече време навън, за бира, за втора бира, трета… Някак логична беше и появата на летен вариант на „Бял щърк“, след като брандът вече се утвърди (за съжаление само в София). От една страна да се разнообрази портфолиото, а от друга – да се покажат възможностите на крафт-пивоварните. И по-точно свободата да експериментираш с различни вкусове, да не те е страх толкова от реакцията на консуматорите, а да ги увлечеш със своите идеи.
Летният „Бял щърк“, чието официално представяне бе през миналата седмица, е една доста приятна, пивка бира за ежедневна консумация, в стил американски светъл ейл. Сварена е отново в белгийската крафт-фабрика Gulden Spoor, в изчакване на довършването на пивоварната на „Бял щърк“ в околностите на София. Бирата е настанена в бутилка от 330 ml с хартиен етикет, при който има риск да бъде нарушена целостта при изваждане от хладилната витрина, но пък е екологичен. Има някои промени в дизайна, в сравнение с познатия етикет на „Бял щърк“. Например, разигран е син цвят, описани са и подробно вложените материали – три вида малц (опушен, светъл и карапилс) и три вида американски хмел (Citra, Cascade и Simcoe). Научаваме също, че алкохолното съдържание е 5,5%, а екстрактът – 11,7%, т.е. едни прилични параметри, на горната граница, която може да се постави на едно леко лятно пиво.
При наливане на бирата се усеща внезапно нахлуване на аромати, основно лимон и червен грейпфрут, донякъде лайм. Пивото притежава прилична плътност и цвят на мътен светъл амбър. Първоначалното усещане при отпиване е за добро съчетание на малцовете, приятна горчивина, без да е натрапчива. Лимонът и грейпфрутът присъстват и във вкуса, а към финала се усеща пикантност, която се „закача“ на небцето и остава като послевкус.
Като цяло – поздравления за Рори Милър за решението му да направи подобна бира. Ако тя се популяризира (а това е напълно вероятно), то ще обогати познанията на по-широк кръг хора в частта за всекидневни бири. Предполагам, че с малко отлежаване, до около 2-3 седмици ще се подобри пяната, която в момента е на неравномерни мехурчета и пада доста бързо, а и ще започне да оставя следи по стъклото на чашата, което също би било добър белег. Ще си позволя да дам и съвет към тези, които сервират или консумират тази бира по заведения – тя непременно трябва да се пие в чаша, за да усети носът палитрата от аромати, дължащи се на хмеловете.
Засега летният „Бял щърк“ може да се намери в някои столични барове като „Халбите“, „Канаал“, Barfly, FlipFlop, Little 5 Corners, „Щастливото прасе“, „Апартаментът“, „Жул Верн“, „Родерик“, Made in home, Catch a Mak, Soul Kitchen, Слънце&Луна, Tea house, „Ателието“ и Boom! Burgers. Трябва да се намери и по избрани барове във Варна, Созопол и Лозенец.

Тук идва и един малък минус – невъзможността да се набави от другаде, въпреки наличието вече на няколко специализирани магазина за продажба на бира, включително и онлайн. Което пък би дало възможност за популяризиране и разпространение на „Бял щърк“ и извън рамките на столицата.

Оценка – 7/10

IMG_0603-1

 

 

 

 

Advertisements