Правилото на професионалния турист е, когато отиде на ново и непознато място, първо да си осигури къде да спи и да провери къде да се нахрани, след което да премине към разглеждане и накрая – към чаша бира. А правилото на бирения пътешественик обръща цялата предишна схема наобратно с хастара. Естествено, първото нещо след оставянето на куфара (а може би още преди това) е поръчването на някоя местна марка пиво.
Ето и как може да стане това по-лесно по места, защото „Една бира, моля“ на съответния език със сигурност ще предразположи бармана да ти препоръча някоя друга, още по-хубава.

Аржентина
Казваш: Уна сервеса, пор фавор.
Получаваш: Най-често изстудена Quilmes, в разновидности лагер, червен лагер, бок, стаут.

Германия
Казваш: Айн биер, бите!
Получаваш: По-горчив пилз в Северна Германия, леко по-сладък и малцов на юг, а в Бавария – вайцен, естествено.

Дания
Казваш: Еен оел, так
Получаваш: В масов бар – Carlsberg или Tuborg, но най-добре се отбий в крафт-бар. Въпреки опасността да си откараш там половината престой в Дания. Струва си!

Ирландия
Казваш: Уан биър, плийз!
Получаваш: Guinness, Guinness и пак Guinness! Там можеш да бъдеш сигурен, че пиеш оригинала.

Испания
Казваш: Уна сервеса, пор фавор.
Получаваш: Малка чаша (около 200 мл) масов лагер Mahou или San Miguel.

Италия
Казваш: Уна бира, пер фаворе
Получаваш: Peroni, Moretti или Nastro Azzurro…

Китай
Казваш: Нещо от сорта на „Чинг гей уо бей пий йох“.
Получаваш: Tsingtao, гордостта на китайската нация

Русия
Казваш: Пиво, пожалуйста
Получаваш: Балтика, като номерацията е според личния ти вкус.

Франция
Казваш: Юн биере, сил ву пле.
Получаваш: Нищо чудно да ти сервират всъщност някоя белгийска популярна марка като Stella Artois и Jupiler, които са по-предпочитани от френските масови такива. Но и там се поогледайте за крафт бири.

Холандия
Казваш: Еен биер, алсйеблиефт.
Получаваш: Класически Heineken от пивоварната-майка в Амстердам. Или се оглеждаш за малък, примамлив крафт-бар.

Хърватия
Казваш: Йедно пиво, молим.
Получаваш: Имаш дори избор между Karlovacko и Ozujsko, като в един момент разбираш, че няма особена разлика.

Чехия
Казваш: Йедно пиво, просим.
Получаваш: Халба Pilsner Urquell, да речем, при това по-евтина от бутилка вода!

Швеция
Казваш: Ен ол, так.
Получаваш: Starkol (така се нарича всяка местна бира с над 3,5% алк). И помисли добре, ако ти предлагат Lattol (бирите с 2,25% алк) или Folkol (междинните между двете).

Япония
Казваш: Бее-ру ип-пон ку-да-сай.
Получаваш: Asahi, Kirin или Sapporo.

Advertisements