На Октоберфест, безспорно най-прочутото бирено събитие в света, имат право да предлагат свои бири само шест баварски пивоварни: Augustiner, Hacker-Pschorr, Lowenbrau, Paulaner, Spaten и Hofbrau-Munchen (HB). В България преди няколко години бяха правени наченки (за съжаление неуспешни) за внасяне на  Lowenbrau и HB. Но в крайна сметка се наложи само Paulaner.
От днес официално статуквото е променено, тъй като това е денят на премиерата у нас на Hacker-Pschorr. Ако говорим за традиции в пивоваренето, от тази мюнхенска фабрика могат да говорят дълго. Защото историята им датира от преди почти 6 века. По-точно 597 години. Пивоварна Hacker е основана през 1417 г., точно 99 години преди да бъде приет Законът за чистота на пивото (Reinheitsgebot). Ето за толкова дълга традиция иде реч…
Има още три важни акцента в летописите на пивоварната. Първо през 1793 г. Йозеф Пшор купува Hacker, за да я доразвие, но малко по-късно отваря паралелно и друга фабрика, на свое име. Вторият момент е особено знаменателен. През 1810 г. баварският принц Лудвиг I, решавайки да отбележи подобаващо сватбата си, организира празненство за цяла Бавария. Празненството, което дотолкова допада на коронованата особа и населението, че прераства в ежегоден Октоберфест. Но важната подробност е, че тогава Лудвиг I кани няколко мюнхенски пивовари да точат пивото си на празничното събитие. Сред получилите честта е и Йозеф Пшор.
Впоследствие марките Hacker и Pschorr продължават да се развиват паралелно, макар и под една шапка. За да се стигне до логичното сливане – през 1972-а.
Дотук с историята, защото нетърпението да се опита продукцията на Hacker-Pschorr, вярвам вече е налице. Шест различни вида бири на пивоварната вече се предлагат в магазина на 100beers, на ул. „Златовръх“ 31 в столичния квартал „Лозенец“ (зад Химическия факултет). А съвсем скоро могат да бъдат поръчани за цялата страна чрез 100beers.bg. Тази вечер ще бъде и представянето им в „Канаал“ – колко подходящо, предвид футболния двубой Германия – САЩ:) В заведението ще има Hefe Weisse, Dunkle Weisse, Kellerbier и Sternweisse.
Магазинът на 100beers пък отскоро има ново работно време – през делничните дни от 11.30 до 14 ч. и от 14.30 до 20 ч. (макар и часът на затваряне често да се проточва). В събота е отворен от 10.30 до 14 ч.
Там има и други вести. Като три съвсем нови за България бири от шотландските пънкари BrewDog – привличащо загадъчният руски имперски стаут Cocoa Psycho (с вложени при производството кафени зърна и какаови пръчици), варената с мед Dogma и червеният ейл 5 a.m. Saint.
Приятно запознанство с всички тези баварски особи и шотландски бойци!
hack

 

 

Advertisements