Спомняте ли си симпатичната баварска бирена градина Tucher, която съществуваше до преди 5-6 години край столичното езеро „Ариана“? Там обстановката бе особено приятна заради изобилието от продукцията на едноименната нюрнбергска пивоварна, по-специално техният вайцен. След това тази бира не се предлагаше за дълъг период от време. Но, както в природата, така и на пазара (специално бирения), вакуумът бързо се запълва.
Появи се ентусиазиран почитател на Tucher, който реши да вкарва пивото отново в България. И то в момента може да се открие със сигурност в магазинчето му на ул. „Витоша“ №128 в София. А понякога и на други също така малки щандове за продажба на алкохол и цигари. Асортиментът включва, задължителната Tucher Helles Hefe Weizen и Tucher Pilsener – в кенове, а пшеничната – и в стъклени бутилки.
За пивоварната имаше опасения, че ще снижи качеството си, след като загуби независимостта си и премина под шапката на Radeberger Gruppe. Към момента, за щастие, не се забелязва такава драстична промяна. Има компромис по отношение на използването на хмелов екстракт, освен чистия хмел, но това до известна степен е приемливо.
Helles Hefe Weizen (5,3% алк) си има задължителната за стила обилна пяна, с отчетлив аромат на банан и в по-малка степен на дъвка. Плътността е на добро ниво, а във вкуса разликата с обичайните вайцени е в по-отчетливата горчивина, особено към завършека и отсъствието на характерната сладост. Във всеки случай малко по-различен прочит на баварските стандарти за правене на вайцен.
Tucher Pilsener (5% алк) също е приятна изненада на фона на многообразието от пилзенски бири. С отлична, кремообразна пяна, носеща аромат на малц и нежно присъствие на хмел. Цветът е матовожълт, а вкусът – наситено малцов, но се долавят още царевица и лек ефект на окосена ливада. Прави впечатления добрият баланс и тънката хмелова жилка във финала.
Двете бири определено могат да се приемат като приятно разнообразие за всеки почитател на въпросните стилове бира. А и действат приятно освежаващо на фона на настъпилото и така очаквано от всички лято. Наздраве!

IMG_6606

 

Advertisements