Различни причини, най-вече вътрешно организационни, доведоха до спирането на производството на Болярка Weiss през миналата година. Завръщането й на пазара пък се проточи твърде много време. Време, през което липсваше българска пшенична бира. Това до голяма степен обуслови и появата на произвежданото зад граница Stolichno Weiss. Едва 2-3 месеца след дебюта на новия бранд под шапката на „Загорка“ АД, се стигна и до повторното навлизане на Болярка Weiss на пазара. Сега това пшенично пиво със сигурност може да бъде намерено в магазинната мрежа във Велико Търново (къде другаде?!) и в населените места в региона. В София към момента присъства в няколко заведения, начело с веригата бирарии „Халбите“, но се очаква да го има съсвсем скоро и по щандовете в супермаркетите.
Няколко неща будят въпросителни около реабилитираната Болярка Weiss, която иначе може да се конкурира с другия си български аналог на пазара и дори в някои отношения го превъзхожда. Като начало е нонсенсът с етикета на бирата. Над логото се кипри уточняваш надпис Lager beer?!?! Това са две взаимноизключващи се понятия – лагерното пиво и пшеничното са просто два различни стила по всички съществуващи категоризации на бира по света. Лагерен вайс няма, както и пшеничен лагер! Би било уместно тази неточност да се коригира възможно по-бързо от етикетите. След това приемаме, че Болярка Weiss е варена не по германския Закон за чистотата на бирата. Защото Reinheitsgebot категорично изисква съдържанието на пшеничен малц във вайс/вайцен пивото да е поне 50%, а тук процентът пшеница определено е по-нисък, за сметка на ечемичния малц, което си е някакъв компромис.
Пяната е отлична, с лек аромат на банан и мая, както си изисква стилът. Що се отнася до вкуса, то на фона на моментното състояние на български пшенични бири си е добър – хубава плътност, приятна лека сладост, банановият ефект си се усеща в някаква степен и на вкус, макар че можеше да е малко по-интензивен. Но вече, ако говорим за сравнение с вкуса на предишната Болярка Weiss, то в съзнанието нахлува една носталгия за онези богати аромати.
При всички случаи обаче тази бира трябва задължително да я има на пазара, за да създава разнообразие и да е наистина достойна конкуренция на Stolichno Weiss. Оттук нататък обаче компромисът не трябва да е с качеството, защото специално почитателите на вайцен бири знаят какво искат в чашите си и търсят точно това. И не бива да си спомнят в минало време за „онази чудесна Болярка Weiss“.
weiss

 

Advertisements