„А какво ще кажеш да правим бира?“ Тази знаменателна реплика и до ден днешен се помни от Деян Иванов, управител на новата българска крафт-пивоварна „Гларус“ (http://www.glarus.bg/index1.php). Именно с това подхвърлено предложение в разговор между него и Ивелин Доровски преди около 4 години се ражда мечтата за собствена пивоварна. Подметнатата хрумка постепенно еволюира в конкретна идея, в която Доровски решава да инвестира, а Иванов (или Дидо, както го знаят познатите му) става главен технолог и управител на малката фабрика. Постепенно идеите придобиват все по-конкретни очертания – избира се терен във варненското село Слънчево, където се изгражда базата, закупува се качествена пивоварна техника, преодолява се и трудна, почти 9-месечна битка с институциите и бюрократичните спънки, провокирани от несъответствия в различните закони и нормативни уредби. Така неусетно, стъпка по стъпка, с доста ходене по мъките, но много повеже желание, мечтата се сбъдва. След това довършително се правят редица проби, често има и изхвърлени варки. Целта е да бъде оставено оптимално добро първо впечатление у крайния потребител.
Защото от „Гларус“ искат да припомнят на българина автентичния вкус на бирата – с внимателно подбрани малц и хмел, с богата гама вкусове и аромати, благодарение на горната ферментация, непастьоризирана. Искат също така възможно повече хора да опознаят и заобичат английския ейл. Ейл, варен в България, който обаче не отстъпва на британските аналози и може да се представи с достойнство, ако бъде наливан от крановете в някой пъб на Албиона.
Че това е така, вече се увериха посетителите на фестивала BeerRelation, където „Гларус“ имаше своя шатра. Неусетно пред нея се оформиха големи опашки. Дали от жажда, дали от желание да се опита нова бира, дали от одобряване на пивото и желание за още едно. Или всичко взето заедно.
Този премиумен битър (горчив) ейл с 4,6% алк. изненадва с добрия си баланс. Който започва с добра и трайна пяна, преминава в тяло със средна плътност и завършва с дълъг, приятно горчив финал. В аромата се усеща английски сорт хмел. Цветът е тъмномеден и избистрен, което говори за добра филтрация. Вкусът дава първоначална наслада от малца и леките карамелени нюанси, преминаваща в освежаваща среща с хмела. След отпиването на глътката в устата остава една отчетлив горчив послевкус, така характерен на битър ейловете. При наливането в стъклени чаши (от „Гларус“ вече имат свои брандирани такива), пяната оставя трайни следи по стените, което е добър знак за качеството.
От „Гларус“ уверяват, че въпреки това продължават да работят върху усъвършенстването на пивото, за да има по-богат аромат и подсилване на плодовите и карамелени нотки във вкуса. Но и в момента може да се каже, че вече има достойна българска алтернатива на бира от типа на „London Pride“, при това на по-достъпна цена. Приятна, освежаваща и най-вече завладяваща. Също така – типичен крафт продукт. Защото в малката пивоварна работят само трима души, като понякога помагат и родителите на Деян Иванов. Самият той е извървял естествения път от домашен пивовар до микропивовар. Път, по който вървят хиляди хора в САЩ, Западна и Централна Европа, Австралия, Южна Африка…
Защо „Гларус“? Отговорът е: Търсихме име, което да съчетава варненския ни корен и едновременно с това да символизира това, към което се стремим – силна, независима и леко авантюристична пивоварна, която търси и доставя продукти от далеч.
Бързам със следващия въпрос към Деян – „Къде може да бъде намерен „Гларус“ след края на BeerRelation?“. Отговорът не се бави – от миналата седмица бирата е налична от крановете на столичната верига бирарии „Халбите“. За вкъщи може да се купи от щандовете на BeerBatoff в София, Варна, Бургас, Велико Търново, а скоро се очаква и в Пловдив. До края на август или началото на септември „Гларус“ ще е достъпен и в останалите части на страната, тъй като излизат и дългоочакваните бутилки.
И… това не е всичко. Защото през есента се чака излизането на „Гларус IPA“, а в по-студените месеци – и „Гларус Портър“. Изобщо – очаквайте приятни изненади от Северното Черноморие. Защото в „Гларус“ са убедени, че няма да отстъпят в никакъв случай от едно свое правило – да не свалят качеството си, а само да търсят начини да го подобряват. Вярваме им!

glarus

 

 

Advertisements