Това заяви домашният пивовар Христо Цочев, след като получи наградата си от големия конкурс Slovak homebrewing Star, състоял се в Рожнава (Словакия) в края на месеца. Там той спечели второ място в категория Heller Lager (светъл лагер) със своята бира Alte Saazer Pilsner. Вчера, при откриването на фестивала BeerRelation, Цочев получи грамотата си от председателя на УС на Асоциацията на домашните пивовари в България Темелко Пампов. Към това вървяха награди от доставчика на хмел за Източна Европа – Brelex, фирма „Новотика 97“, както и доза свеж хмел „Баварска мандарина“ на шишарки, от „Пивотека“.
След импровизираната церемония Христо Цочев сподели няколко думи пред Bforbeer.
– Първо честита награда! Можеш ли да разкажеш малко повече за твоята призьорска бира…
– Благодаря за поздравлението! Да си призная, тази бира не я правих специално за конкурс, дори не възнамерявах да участвам в тази надпревара. Но Темелко Пампов ми се обади и ме пита дали няма да дам някакъв лагер за Словакия. Тогава прерових бутилките си, видях какво беше останало и му дадох едно лагерно пиво, което беше най-обикновено. За него ползвах само пилзенски малц и 5% карапилз, който дава малко повече плътност и пяна. Тоест, в рецептата няма нищо феноменално или някаква тайна. Ползвал съм хмел от Жатец – голямо количество, защото е по-деликатен и, за да се усеща, трябва да се сложи малко повече. Внимавах ферментацията да протече при оптималните условия и… това е. Получи се една приятна лека бира, по-различна от лагерните бири по магазините, макар да е в същия стил. Разликата е в малко по-високата плътност – 12,2% плато, алкохолът е 4,9%. И се радвам, че беше оценена. Защото не беше важно да харесва само на мен, а и с тази бира реално си сверих часовника с чуждестранните домашни пивовари, които се занимават със същото нещо и разбират материята.
– Това означава ли, че лагерният стил ти е любим или имаш други предпочитания?
– Да, определено ми е любим. По-голяма част от практиката ми на домашен пивовар е била насочена точно към този стил и съм правил много лагери, над 60-70 варки. Напоследък повече варя в други стилове – пейл ейл, амбър, стаут. Също пшенични бири – хефевайценът страшно много ми харесва, експериментирам и с белгийски вит бири, които са пшенични бири с добавки на кориандър,  кюрасао и т.н. Лагерът е някак пренебрегнат от домашните пивовари и дори от крафт пивоварите. Защото от една страна не е много лесен за правене стил, а от друга искат да се отличат от масовото индустриално пиво, което се продава, а то е почти изцяло лагерно. Но пък лагерното, светлото пиво е всъщност много пивко, освежаващо за лятото, не е високо алкохолно.
– Спомена 60-70 варки, това си е внушителна бройка. От колко време се занимаваш с домашно пивоварство и как се запали?
– Занимавам се приблизително от година и половина – две. Това реално прави средно по една варка седмично. Това може да не изглежда много за професионалните пивовари, но за домашните си е доста. Защото за една варка отива 6-7 часа, включително с подготовката, а това време трябва да го „откраднеш“ от семейството. Що се отнася до началото, винаги съм имал много голямо желание да си правя бира сам. По образование съм химик, там имаше предмет „Органична и химична технология“, но пивоварството беше застъпено съвсем бегло. И още тогава, докато четох, се запалих. Реално изглеждаше невъзможно в домашни условия, докато не започнеш да го правиш. И тогава разбираш, че не е толкова невъзможно, напротив – съвсем достъпно е.
– Покрай твоето хоби успяваш ли да увлечеш твои приятели?
– Моите познати имат много голям интерес. Най-вече да пият бирата. Харесват я много. Има вече един приятел, който се запали. Той си правеше вино. А виното се произвежда веднъж годишно, наесен. И зависи от реколтата, от гроздето как е станало, от уменията на винаря. Докато при пивоварството можеш да си правиш „реколта“ всяка седмица, всички детайли са в твои ръце.
– Следват няколко конкурса, както международни, така и Вторият национален конкурс за домашно пиво на 26 юли в София. С какви бири ще се представиш там?
– На Втория национален конкурс няма лагерна категория, за съжаление. Затова там ще участвам с хефевайцен, английски битер, както и в свободната категория, но за там ще запазя още тайна (смее се). За тази категория ще импровизирам.

На снимката: Христо Цочев (вдясно) получава грамотата и наградата си от Председателя на УС на Асоциацията на домашните пивовари Темелко Пампов

pivovari

 

Advertisements