Ден преди началото на бирено-музикалния фестивал BeerRelation в столичния Южен парк, почти всички детайли около събитието вече са ясни. И сочат, че това се очертава като първи подобен мащабен форум в България, който да събере на едно място големи, по-малки и независими пивоварни, заедно с домашните пивовари. А и ще предостави възможност на вносители на чужди бири да представят разнообразието на своя асортимент.
Такова събитие си заслужава и официално радио. Такова в четирите дни – от утре до неделя, ще бъде „Бинар“, интерактивната платформа на БНР. Изборът не е случаен – около 1/4 от музикалната програма на „Бинар“ включва бразилска музика, а все пак от 12 юни започва и световното първенство по футбол, което също ще получи своето внимание на BeerRelation с голям екран. Но не само това е допирателната между радиото и фестивала. Основната връзка всъщност е Людмил Фотев. Човекът с енциклопедични познания за бирата, автор на книгата „Езикът на бирата“. И същевременно музикален естет, организиращ бягства към един по-хубав и хармоничен свят с музикалния канал „Дуенде“ към „Бинар“ и неделното предаване „Слънчев джаз+“. Людмил Фотев ще присъства във всеки от четирите дни (четвъртък и петък в по-късните следобедни часове) в шатрата на БНР. Там той ще задоволява любопитството за всякакви въпроси по бирени теми със задължителните практически примери, но и импровизацията, присъща на един джазмен. А всеки желаещ може да намери там и книгата му, като при това да получи и автограф лично от автора.
Пред микрофоните на „Бинар“ ще застанат изложители, пивовари и ценители на бирата, като предаванията ще текат на живо. За петък пък е предвиден специален гост, за който от радиото засега разбулват само, че е „един от любимите спортни журналисти от по-младите ни години, в момента играещ треньор“.
Изключително любопитен ще бъде и съвместният щанд, организиран от Beers.bg, „Канаал“ (kanaal.bg) и 100beers.bg. Там подготвят селекция от английски, шотландски, белгийски, датски и какви ли не още бири. Които определено не могат да бъдат опитани всеки ден в България. Но хората на щанда ще обяснят как тези бири да бъдат намерени и след фестивала. Има очаквания за съвсем нови за България италиански марки от малки пивоварни на Апенините. Ще бъде предложена за първи път у нас и белгийската Vedett IPA.
С нетърпение се очаква и дебютът на варненската крафт-пивоварна „Гларус“, която е готова със своя едноименен специален битър. Неговите качества могат да бъдат оценени на съвместния щанд на „Пивотека“ и Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ). Там се очаква в един от дните да бъдат и собствениците на „Гларус“, които да разкажат за своя проект. На щанда ще се предлагат още немски и американски бири, а обещанията и оттам са за още изненади. Присъствието на домашните пивовари пък предполага и разкриване на интересните детайли и факти около това прекрасно хоби. Както е известно, във всеки един от дните между 12 и 15 юни ще бъдат правени демонстрации как се вари бира в домашни условия. Вече е ясно, че в четвъртък ще бъде приготвен вайцен, в петък – битер, в събота – стаут, а в неделя – Индия пейл ейл (IPA). На разположение на всички желаещи да правят своя бира ще бъде и новоизлязлата книга „Домашна бира? Това е лесно!“, която е ценен наръчник за всеки домашен пивовар. Също така от 18 до 19 ч. ще се прави дегустация на домашно приготвено пиво, като всеки желаещ домашен пивовар е свободен да донесе и покаже своята бира.
Музикалната програма ще започва всеки ден от обяд с диджеи, а вечер следват групи като уелската „Кът Рибонс“, сръбската „Ортодокс Келтс“, суинг пионерите у нас „Дъ Смъглърс Кълектив“, Миленита с групата „Дъ Фънки Миракъл“, „Рубикуб“ и др. Ще има съпътстващи спортни игри, арт занимания, театрални постановки. Пълната програма може да видите тук http://elevation.bg/bg/line-up
С подобни бирени и музикални магнити не е толкова важно дали ще си носите чадър или дъждобран, а далеч по-ценно е да имате достатъчно място за побиране на добро настроение. Но все пак очакванията са за слънчеви дни, които съчетани с атмосферата на Южния парк (вход откъм бул. „Гоце Делчев“) водят до…“Наздраве!“, при това N брой пъти.
BeerRelation_vision_1_RGB

 

Advertisements