Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) записа поредно участие в чужбина. Този път форумът бе Международният конкурс за домашно пиво в Загреб, Хърватия. Критериите в състезанието бяха завишени, тъй като оценяването се извършваше съгласно критериите на Beer Judge Certification Program (BJSP), т.е. всяка една от бирите се преценя стриктно дали характеристиките й съвпадат със съответния стил пиво и доколко изпълнението на домашния пивовар отговаря на описанието на стила. При това оценките се дават от съдии, сертифицирани по BJSP, които следват педантично изискванията и не допускат компромиси.
Затова и българското представяне може да се счете като достойно, още повече, че реално то е първо такова при подобни строги изисквания. Най-добро класиране заслужи пивото Axe bitter в стил „Специален битър“ на Даниел Трифонов. Той получи 33 точки, което го постави в графа „Много добра бира“. Там се нарежда и Dark Age на Темелко Пампов, в стил „Шварцбира“. С оценка „Добра бира“, на границата да попадне сред много добрите е Old Castele Marzen на Виктор Върбанов с 28,75. При добрите е и друга бира на Даниел Трифонов – White Axe, в категория „вит“ (белгийска пшенична) с 26 т.
За съжаление, е имало възможност резултатите да бъдат и още по-добри, но до организаторите в Хърватия не е достигнал навреме втория колет с бири, изпратени от АДПБ, който се е забавил по пътя заради митнически проверки.
Състезанието в Загреб е една от последните възможности за „сверяване на часовници“ за българските домашни пивовари преди най-важното събитие за тях през годината – Вторият конкурс за домашно пиво, който ще се състои на 26 юли в столичната бирария „Халбите“ на ул. „Черковна“. Състезанието вече ще е международно, като има потвърждение за участие на пивовари от Словакия и Полша, а се очакват също домашни бири и от Унгария, Хърватия и др.
Междувременно покрай АДПБ има и друга интересна новина. Преди броени дни излезе книгата „Домашна бира? Това е лесно“, което фактически е и първото българско ръководство за домашния пивовар. Вътре в синтезиран вид са обяснени характеристиките на съставките на бира – малц, хмел, дрожди и вода. Описани са биохимичните процеси, които протичат по време на процеса на правене на бира, както и стъпките, които трябва да следва домашния пивовар, за да се радва след това на хубава бира. Има описание на основните стилове бира, както и полезни таблици за различните мерки захарност и екстракт. Разбира се, включени са и рецепти, които да помогнат на всеки начинаещ домашен пивовар. Приложените илюстрации допълнително улесняват желаещите да правят своя си бира вкъщи.
Наръчникът ще може да се намери на щанда на АДПБ по време на BeerRelation (12-15 юни в столичния Южен парк). Иначе се продава на електронния магазин за домашно пивоварство http://beer-bg.com

korica

 

Advertisements