Конкуренцията за званието „най-силна бира в света“ заприлича на препускане между две шотландски хрътки, в която спорадично се включва и немска овчарка, образно казано. В момента титлата се държи от Brewmeister (Шот), откъдето извадиха през миналата година Snake Venom. Няколко месеца по-късно тя беше призната официално за най-силна, тъй като бе нужно да се извърши на съдържанието, който потвърди – 67,5% алкохолно съдържание.
Преди това отново същата пивоварна държеше върха с Armageddon (65% алк). Връх, който за кратко бе окупиран от германците от Schorschbrau със Schorschbock 57 (57,5% алк.). А преди това принадлежеше отново на шотландци. Добре познатите и у нас вече екстремисти от BrewDog първо направиха Sink The Bismarck (41%), за да изместят Schorschbock 40 (40%) на немските си колеги. А следващата стъпка на BrewDog бе да заковат конкуренцията с The End Of History (55%). Както е видно, не са успели.
Цялото това надцакване явно минава на полоса кой е по-по-най в света или поне Шотландия (всъщност шотландците често считат, че са достатъчни за цял свят:).
Резултатът обаче е доста противоречив и доколко има допирни точки с бирата е спорен въпрос, тъй като напитката е по-силна от класическото шотландско уиски. Специално Snake Venom е правена с опушен торвен малц и дрожди за шампанско и ейл. От компанията уверяват, че въпреки високия алкохолен процент се усещат характеристиките на бирата – малцова сладост и хмелова горчивина. Технологията включва дълбоко охлаждане на бирата, при което водата замръзва, но алкохолът – не, и именно той се извлича. Бутилките от 275 мл се продават за около 50 паунда с предупреждението, че не трябва да се прекалява с консумацията.
Остава да чакаме следващата стъпка и преминаване на кота от 70%. Дали ще има отговор от BrewDog или от Германия. Или пък Brewmeister ще продължат сами да „наддават“, предстои да видим. Но от 40% нагоре историята вече не е от любов към бирата, а към рекорда.

snake

 

Advertisements