Макар и Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) да е на малко повече от 1 година, тя постигна вече второ признание на международно ниво. То дойде от големия конкурс Slovak homebrewing Star в Рожнава. Там Христо Цочев спечели второ място в категория Heller Lager (светъл лагер) със своята бира Alte Saazer Pilsner. Само преди няколко месеца, през февруари, домашният пивовар от Пловдив Георги Цанев получи „Бронзова шишарка“ от друг словашкия конкурс – „Бяла врана“ в Кошице, за пивото си High Hop в категория „Бок“.
И двете признания са действително големи, предвид по-големия турнирен опит на останалите участници – от Словакия, Полша, Унгария и др. На състезанието сега АДПБ представи България с общо 10 бири. Сред тях престижното пето място зае Темелко Пампов в категория Red and Amber Lager със своята Bavarian Dream. За Цочев пък това бе втори повод за гордост досега през годината, след като неговата Октоберфест бира с почти пълно единодушие спечели вътрешния конкурс на домашните пивовари, провел се през април в Пловдив.
Иначе Гранд Шампион в Рожнава стана бирата VillaSaxorum на Петер Ондик, победител в категория „Експериментално пиво“.
Следващото предизвикателство е съвсем скоро – на 7 юни в Загреб, където българското участие ще е още по-масово. А най-голямото събитие за домашните пивовари у нас ще е на 25 юли, когато в столичното заведение „Халбите“ (на ул. „Черковна“) ще се проведе Втория национален конкурс за домашна бира, който вече ще е с международно участие.

Advertisements