Интересът към британските бири в България расте и тенденцията е трайна. Това обявиха основателите на Beers.bg Анди Соурей и Филип Уолш на специална среща, състояла се в посолството на Кралство Великобритания у нас. Двамата са всъщност и вносители на почти всички английски и шотландски бири за страната ни. Началото и печеленето на доверие са били най-трудните неща за тях. Както и цената – тъй като става въпрос за крафт бири, а те навсякъде по света струват по-скъпо от масовите марки по супермаркетите.
Но постепенно продуктите на пивоварните Fuller`s в Лондон и Wychwood в Уитни, а от няколко месеца и шотландската BrewDog стават разпознаваеми и предпочитани от доста хора у нас, при това съвсем не само чужденци. За това спомага увеличеният поток от пътуващи до Великобритания, които се запознават на място с духа на английските пъбове и местните ейлове, след което започват да търсят тези бири и при връщането си в България. Друг значим фактор е засиленото търсене на по-различни на вкус бири, в сравнение с досега познатите у нас. Случаят с Trooper на пивоварна Robinson’s пък е по-специфичен и в блога вече е ставало въпрос за това. Този ейл е създаден съвместно с музикантите от „Айрън Мейдън“, като е замислен да носи духа на хеви-метъл групата, с което съответно привлича и феновете на Брус Дикинсън и компания. А това съответно води и до доста силно внимание към Trooper, породен най-вече от лоялност към бандата, към музиката.
Другото, което Анди и Филип със значителни вложени усилия и енергия са започнали да преодоляват, е сезонната нагласа на българския консуматор – тъмни стилове бира да се пият само през зимата, а светлите – през останалото време на годината (най-грубо и образно казано). Така вече Black Cab Stout и Old Winter Ale на Fuller`s, например, вече се търсят и в горещите месеци. А на самата среща стана ясно, че втората бира е предпочитана и от самия посланик Н. Пр. Джонатан Алън, който разкри и, че харесва още Honey Dew (с вложен органичен мед), както и рубинения ейл Hobgoblin.
Не на последно място Beers.bg са предоставили възможност за първи път в наши заведения и магазини да се намери и автентичен английски сайдер – на Kingstone, с варианти с вкус на ябълка или на круша.
Анди и Филип са оптимисти, че още повече българи ще откриват качествата на британските бири, а тези, които веднъж са ги открили, могат да „затвърждават наученото“. Търсачите на съвсем нови за страната ни марки бира пък ще имат повод за задоволство съвсем скоро, тъй като се очаква да бъдат внесени няколко доста интересни бири, при това още следващия месец.
beersbg

 

Advertisements