Докато все още бирените ценители у нас се запознават с новопристигналите бири на Mikkeller, насреща има ново предизвикателство. Отново от Дания. To ∅l (превежда се „двете бири“) продължават извечната история за учителя и ученика. В буквалния смисъл. Защото основателите на To ∅l – Тобиас Емил Йенсен и Торе Гинтер, са студенти при преподавателя по математика и физика Микел Борг Бьергсьо. Познахте – същият, който основава Mikkeller.
Тримата дискутират оживено през 2005 г. колко са разочаровани от факта, че големите датски пивоварни фокусират вниманието върху това откога съществуват, вместо върху качеството на предлаганата бира. След което решават, че трябва да си направят сами по-хубави бири. Точно така – да си направят. Бьергсьо, Йенсен и Гинтер се заемат с домашно пивоварство, което (ако се спазва академичната точност) може да се определи и като университетско пивоварство. Защото те ползват като начало територията на кухнята на учебното заведение, когато тя е свободна. Затова се е случвало да варят бирите си от 22 ч. вечерта до 6 сутринта през почивните дни. Дали това, дали вродената склонност към експерименти, характерна за тези ширини или нещо друго, но резултатите са били доста смели.
През 2010-а Йенсен и Гинтер решават да се развият, подобно на учителя си с Mikkeler. И (отново други характерни за там черти – толерантност и уважение), Бьергсьо се въодушевява от идеята на бившите си студенти и в никакъв случай не ги приема за конкуренти. Дори пускат заедно съвместна бира – Overall IIPA, която е и първата, излязла на пазара от To ∅l. За да се стигне само за три години до признанието (от януари 2013 г.) на Ratebeer, откъдето поставят To ∅l сред 50-те най-добри пивоварни в света. За толкова кратко време бирите на тази малка компания се изнасят в 30 държави – не само в Европа, но и в САЩ, Канада, Чили, Мексико, Сингапур, Австралия, Япония. Но пък, ако искате да посетите тази пивоварна, това няма как са се случи. Защото тя е сред видните представители на „джипси пивоварни“, които ползват чужди мощности и фабрики, за да варят продукцията си.
От понеделник вечер To ∅l ще влезе официално и в България. Началото ще бъде поставено в „Канаал“ като част от традиционните бирени понеделници. Вносителят на To ∅l у нас – 100beers, пък ще предлага цели 7 техни бири за цялата страна от следващия ден (вторник, 27 май) – през сайта 100beers.bg, в новооткрития магазин в София на ул. „Златовръх“ 31 (зад Семинарията) и, разбира  се, в „Канаал“.
Какво предлагат To ∅l? Най-вече сключват с всеки един от консуматорите негласен договор за разкрепостеност при възприемането на бирата. Защото използват, меко казано необичайни съставки като за бира. Например – пролетни венчелистчета, синя метличина, хибискус, папая, манго, цвят от глог. На фона на тях вложено кафе изглежда направо традиционно.
Сред наличните бири ще бъдат:
Blossom (американска пшенична с цветя) – 6.3% алк
Cloud 9 Wit (Вит с манго и портокалови кори) – 4.6% алк.
Garden of Eden (IPA с тропически плодове) – 6.4% алк.
Hibernate (охмелен пшеничен ейл) – 6% алк.
Mocchaccino Messiah (Милк браун ейл с кафе) – 7% алк.
Stalins Organ (охмелен опушен пилзнер) – 6% алк.
Sundancer (охмелена стийм бира) – 2.70% алк.

tool

 

 

Advertisements