Extra 4 е най-новата продукция на обичаната и в България белгийска абатска пивоварна St. Bernardus. Тази бира се очаква да се появи в масова продажба в края на май, а първите бутилки вече са готови. Всъщност това не е нова бира, а вдъхване на нов живот на стара традиция.
От самата пивоварна припомнят, че при създаването си през 1946 г. имат за задача да популяризират трапистките бири на Вестфлетерен, като ги продават под името St Sixtus до 1992 г., когато изтича подписаното споразумение, след което продължават да варят вече със St. Bernardus на етикета. Още в началото са получени 4 рецепти от Вестфлетерен – на Abt 12, Prior 8, Pater 6 и Extra 4. Последната излиза от продажби през 70-те години, заради нисък интерес към нея. Освен това, по начало, Extra 4 е била произвеждана основно за консумация от самите монаси и рядко е била продавана дори в Белгия, камо ли в чужбина.
Това пиво е варено в класически „сингъл“ стил. Това е основата на всички трапистки и абатски бири. След това се прибавят дюбел, трипъл и квадрупъл (последният – от La Trappe). Тези обозначения означават количеството на малц (х1, х2, х3, х4), които са били използвани по време на пивоварния процес за съответната бира. Extra 4 представлява лек златист горноферментирал ейл с 4,8% алк. и с букет от аромати. За направата й е използвано значително по-голямо количество хмел, отколкото на останалите бири, правени в St. Bernardus.
Идеята е всяка година на 15 май всички любители на пивото в Белгия и зад граница да могат да си купят Extra 4, като тя ще бъде налична в бутилки от 0,33 l и кегове 20 l.
Предвид сравнително доброто предлагане на St. Bernardus в България в широка гама (Pater 6, Prior 8, Abt 12, Wit, Triple и Grottenbier Flemish Ale), има основателни очаквания и надежди, че съвсем скоро ще имаме възможността да дегустираме и тук Extra 4.

Extra4

 

Advertisements