Разбира се, за да бъдеш бирен познавач, е нужно не само да изпиеш доста бири във възможно повече стилове, но и да се опиташ да ги прецениш. Но ето един безкрайно съкратен и опростен алгоритъм, предложен от авторитетния сайт Ratebeer.com, който най-малкото може да помогне за по-правилното възприемане на пивото, което има човек пред себе си. Така всеки може да си подбере подходяща за вкуса бира, стил, да съчетае с подходяща храна и т.н.

Добре е да се знаят основните съставки на бирата, извън водата:
– Малц
– Хмел
– Мая

Малцът е сред най-важните съставки. От него се извличат захари, които пък дават на по-късен етап алкохола в бирата. Хмелът съдържа натурални консерванти, които пазят бирата от разваляне. Той осигурява отпускащият, релаксиращ ефект, който дава бирата. Както и горчивината, а и допълнителни аромати. Маята (дрождите) пък осигуряват така необходимата ферментация. Разбира се, в някои стилове бири се добавят ръж, пшеница, череши, кориандър, джинджифил, шоколад и т.н. Но това вече е въпрос на стилове, а и предпочитания. В
основата винаги са малцът, хмелът и маята.

Бирени вкусове
1. От малца (в зависимост колко е препечен) – леко препеченият дава вкус на житни растения, бисквити. По-усърдното препичане доставя вече вкусове
на карамел, шоколад, кафе
2. От хмела – ако при помирисване на бирата усетите билки, цитруси, борова гора, то хмелът ви „говори“. Той дава горчивината на бирите, както и тези усещания. Които, противно на очакванията, че жените не харесват горчиви бири, им допадат страшно много.
3. От озахарения малц – усещане за сладост, захар, меласа, стафиди

Повечето комерсиални бири се намират в сравнително близка гама в бирените стилове. Така например, ако Heineken, Corona, Amstel и Becks, да речем, ви се струват, че притежават сходен стил, сте прави. Тези бири са лагерни и с точно определен вкусов профил. А ако са единствените бири, които сте опитвали, биреният свят има твърде много, което може да ви даде още, уверява Ratebeer.com.

Комбиниране на бира с храна

Тук темата може да бъде достатъчно широка, но ето няколко основни препоръки:
– Бирите с карамелени и кафеени вкусове, както и опушените, вървят с меса или зеленчуци на скара. Или пробвайте със сладкиш с натурален шоколад, ще усетите фантастичен ефект.
– Охмелените бири се съчетават с по-калорични храни като сьомга, пица, гъше месо. Глътка от такава бира помага да се изчисти езика от усещането за мазно и да отвори рецепторите за още вкусове.
– Бурноферментиращите сладки плодови бири пък вървят ръка за ръка с леки сирена

Моята любима бира
Стилът е по-важен от района и държавата, от където е произведена бира, или самата марка. Случвало ли се е да ви питат: „Коя е любимата ви бира?“ Не е задължително да отговаряте директно. Вместо това може да споделите своя любим стил, или най-добре – да изброите няколко стила. Но нека първо да се елиминират няколко потенциални проблема.
За начало излезте от рамката – светла срещу тъмна бира. Поне засега. Биреният свят е толкова голям, че може да имате свои фаворити във всеки един цвят.

След това нека да започне търсенето на любимия стил. За начало ще бъдат описани няколко характеристики на стиловете. Без да бъдат споменавани конкретни стилове:
1. Бира с кремовидна същност, леко горчива, с високо съдържание на алкохол, усещат се плодови и карамелизирани вкусове.
2. Бира с лек малцов вкус на препечен хляб или сено, много охмелена и горчива, сравнително висок процент алкохол, средно газирана, върви добре с пържени храни.
3. Бира с меден до леко кафеникав цвят, често доста охмелена и също нерядко със сладки нюанси на пъпеш, ябълки, карамел… Може да се пие без никаква съпровождаща храна.
4. Бира с мек, светъл цвят, лека, с нисък до среден горчив вкус, като цяло преобладава малцова сладост.
5. Ниско газирана бира, почти или без аромат, златист до меден цвят, с лека горчивина в завършека.
6. Доста газирана бира, със значителна пяна, усещане за карамел или дори на бъчва, в която е отлежала
7. Често пъти черна и доста алкохолна бира, с богат малцов вкус, често с усещане за тъмни плодове (сушени сливи или стафиди). Също върви чудесно и без храна.
8. Светла, мътна бира, с добра газировка, леко плодов аромат, освежаваща, често с вкус на дъвка, банани или карамфил.

Сравнете вашите възприятия с последвалия списък със съответстващите стилове. Ето ги и тях:
1. Силен белгийски ейл
2. Индийски пейл ейл (IPA)
3. Барли уайн
4. Крем ейл
5. Английски битер
6. Бира дьо Гард
7. Имперски стаут
8. Вайцен

Когато опитвате, може да сравнявате с посочените характеристики и да си „настроите“ вкусовите възприятия спрямо бирата. Имайте предвид, че това са само част от многобройните стилове, но приемаме, че са сред най-често срещаните. Сега вече може да отговорите спокойно какви стилове предпочитате.

Оттук Ratebeer.com честити на всеки един новоприет бирен експерт. Той (ти) вече е поставил необходимите основи по пътя към големите открития и наслаждения в света на бирата. Остава само да споделя с приятели, които също да вземе със себе си в бирените проучвания!

Advertisements