Досега, щом станеше дума за датска бира, широката бирена публика у нас правеше асоциация със световните Carlsberg и Tuborg, и донякъде Harboe, поне в частта с варените в Германия три варианта на Bear Beer. А от днес към датския пъзел (в частта му за България) се добавя и много важното парченце Mikkeller.
Редовно в Топ 5 на различни световни подредби на крафт пивоварни, а мнозина дори й отдават предпочитание като най-добрата. Със сигурност в челните места и по нестандартни бири. Вкусовете на калвадос, цариградско грозде, равнец, ревен и чили са само капка в морето от смелите решения на датския експериментаторски дух. Само през миналата година Mikkeler пуснаха 124 различни вида бира.
Характерното за нея е, че това е „джипси“ пивоварна. Това означава, че тя няма собствена фабрика, а вари бирите си в различни пивоварни, като от тези сътрудничества се раждат много интересни продукти, благодарение и на уменията на партньорите насреща. Най-често се ползват услугите на белгийската Proefbrouwerij, но също и на различни пивоварни в Дания, Норвегия, Великобритания, дори САЩ.
Успехът е постигнат изумително бързо, като се има предвид, че Mikkeler съществува едва от 2006 г. Нейното име е съчетание от първото име на единия основател – преподавателя по математика и физика Микел Борг Бьергсьо, и фамилията на другия – журналистът Кристиан Келер. И двамата дотогава са били домашни пивовари. Само година след основававето Бьергсьо остава сам собственик, след като Келер решава да се съсредоточи върху кариерата си. Но революцията на Mikkeller вече е в бурно развитие и преодолява всякакви граници във вкусовите разбирания за бирите. В сайта на компанията пише за Бьергсьо: „Преди 8 години той бе учител по математика и физика, който експериментираше с хмел, малц и мая в кухнята си в Копенхаген. Днес изнася своята бира в 40 държави и е международно признат като един от най-иновативните и пробивни пивовари в света.“
Ето и добрата новина – в четвъртък вечер в предпочитания от любителите на крафт бири столичен бар „Канаал“ ще бъде официалното представяне на Mikkeler за България. Това се случва, благодарение на усилията на Ростислав от 100beers, който подготвя още куп други изненади за почитателите на новите и интересни бири. А звездите тази вечер ще са цели пет:
Kiin Kiin (пилзнер с подправки, 5%)
Peter, Pale and Mary (американ пейл ейл – версия пролет/лято 2014, 4,6%)
Aroii (шварцбира с подправки, 5%)
Green Gold (IPA, 7%)
Single Hop IPA v1: Centennial (IPA, 6,9%)

Те ще са налични за поръчки за цялата страна от петък през 100beers.bg, като освен през сайта, ще могат да се купят и от новооткрития магазин в столичния квартал „Лозенец“, на ул. Златовръх 31.
Дегустацията на Mikkeler ще бъде още по-приятна, тъй като за музиката в „Канаал“ довечера ще се грижи най-харизматичната личност (по лично мнение) в средите на българската алтернативна музика – Георги Згуров, популярен повече като Гурко, вокалист на „Анимационерите“. Човекът, помагащ на по-различните и нестандартни групи и изпълнители у нас да стигнат до повече хора, благодарение на предаването си „Гараж“ по радио Z Rock.
mikkeler

 

Advertisements