Макар Румъния да е над два пъти по-голяма като площ от България, а населението да е почти три пъти повече от нашето, северната ни съседка не е много по-напред от нас по отношение на микропивоварните. Разликата от бирата в супермаркетите правят няколко брю-заведения в Букурещ и на още 2-3 места в страната, както и крафт пивоварните Clinica de Bere (Тимишоара) и Fabrica de Bere Buna (Манечиу-Унгурени). Втората е вече позната на някои от българските любители на пивото, които са имали възможност да отскочат до Букурещ. И по-точно във вече набиращия популярност и в бирените среди у нас бар „La 100 de Beri“, намиращ се в реконструираната и вече изглеждаща много приветливо стара част на румънската столица.
Именно там се предлагат бирите „Загану“ на Fabrica de Bere Buna. Има ги в две разновидности – светла (Zaganu blonda) и тъмна (Zaganu bruna), като и двете могат да се поръчат само наливни. Уверението е, че за направата им не са правени никакви компромиси, както и, че не са използвани никакви други съставки, освен непременните вода, малц, мая и хмел (3 вида). От Fabrica de Bere Buna обясняват също, че обикновено бутилират само при по-големи поръчки, за да може да бъде гарантирана прясна бира за клиентите.
Нефилтрираният блонд може да се класифицира като виенски лагер. Той е с 5,3% алк., с тъмномеден цвят и добра плътност. Във вкуса малцът надделява над хмела, усещат се нотки на хляб, зърно, мед и праскова. В завършека се долавя лека горчивина. Като изпълнение е на сравнително прилично ниво, макар да не се отличава с особен характер.
По-впечатляващ е тъмният вариант на „Загану“ (7,1% алк). Отличава се с цвят на тъмен махагон и притежава още по-добра плътност. Вкусът е мек, наситено малцов и доминиращо, но не натрапчиво сладък, с ясен акцент на карамел и препечена захар. Послевкусът е траен и приятно сладък, като карамелът продължава да се усеща.
Като минус може да се отчете, че върху преценката негативно влияние оказва цигареният дим в заведението, но в Румъния забраната на пушенето на обществени места дори не е на дневен ред.
Заради „Загану бруна“ е интересно да се проследи развитието на Fabrica de Bere Buna в следващите месеци и години. Както и на румънските крафт бири като цяло. Но по скромна прогноза, еволюцията в същата бирена ниша в България ще бъде много по-бурна. А дали ще е по-стойностна – предстои да проследим.

IMG_0239

Advertisements