В чешкия бирен свят тече промяна. Дали ще бъде наречена революция, еволюция или просто промяна, няма такова значение. Не може да се отрече обаче, че новата вълна на чешки крафт-пивовари горят от нетърпение да разширят своите хоризонти. Това им дава възможност да запознаят традиционните консуматори на пилзенски стил лагери с нови вкусове като IPA, империъл стаутове, пшенични  и бок бири. Може би на вратата дори чукат чешките кисели бири.
„Наоколо нещата се развиват към по-добро, различно и вълнуващо, в сравнение с познатите големи брандове. Има ясен знак от страна на крафт бирите. Знам и за голям възход сред домашните пивовари – подобно на тези, които създадоха движението на американските крафт бири“, разказва пред „All About Beer“ калифорниецът Крис Байервалд, който планира също да отвори своя малка крафт („занаятчийска“) пивоварна.
Нагледно моментната ситуация може да се види, като се посети ежегодния фестивал „Слънце в стъклото“ (Slunce ve skle), който вече има 6 издания, по традиция някоя от съботите в края на септември в парка на пивоварната Purkmistr край Пилзен. Следобедите тогава са пълни с бирени фенове, наоколо звучи чешка традиционна музика, а из въздуха се носи аромат на печено месо.
И има какво да се опита – не само на този фест. Нещо различно от познатия местен светъл лежак (най-разпространения пилзнер в страната). Например американски пейл ейл (АРА) от Harrach или американският стаут на Hastrman. А може би нещо от пивоварната Kocour от Варнсдорф. Която започва през 2007 г. с еклектично портфолио, включващо шотландски ейл, IPA и типичната за Германия опушена (раух) бира.
Увеличаващият се брой на заведенията-пивоварни също е знак за промените в Чехия. Микропиповарната Labut е малко заведение в град Литомерице. Предимно произвежда пилзенски типове бири, но има и американски пейл ейл и вайсбири. Специално АРА има благоуханен цитрусов аромат и подчертан горчив завършек, докато вайсбирата се отличава с меки, бананови нотки, които са удоволствие за сетивата.
Литомерице е и домът на пивоварната Koliba, която прави APA, охмелен с Cascade. Има още няколко такива заведения-пивоварни. Като тези в Прага – U Tri ruzi, Pivovarsky dum и Klasterni Pivovar Strahov. Има и крафт барове като столичният Prague Beer Museum и пилзенският Klub Malych Pivovaru, където предлагат наливни и бутилирани крафт бири от цяла Чехия.
„Преди 10-ина години не си и мислех, че мога да намеря пейл ейл в Чехия. Сега всеки квартал на Прага има поне един или два бара, където можеш да откриеш такава бира. Дори и в супермаркетите се забелязва промяна. Там вече често се предлагат селекции от крафт бири“, разказва роденият в Чикаго Макс Мънсън, който държи ресторант-бар Jama в Прага и предлага 13 наливни бири от микропивоварни като Nomad, Kocour и Matuska.
„Не знам дали е правилно да се нарече бирена революция. Навсякъде из Западна Европа и САЩ крафт бирите са много популярни. Ако те бяха станали известни в Чехия по-рано, може би вече щеше да е същата картината. Ние имаме малко забавяне от Запада, заради ерата на комунизма, когато бе невъзможно да имаш малка пивоварна. Сега, въпреки появата на крафт пивоварните, все още има хора, които твърдят, че IPA не е бира, защото не харесват горчивият или цитрусов аромат. Но единствената причина да го твърдят е, защото не са имали възможност да опитат такъв стил бира преди и затова те никога не я приемат, не пият изобщо нетрадиционни бири. За щастие, има все по-малко такива хора“, казва пък Адам Матушка, шеф на Matuska. От думите му навяват мисли за сходната картина в България, където крафт пивоварните не са още така развити, но я има перспективата към промяната на масовия вкус.

Пет чешки крафт бири, които трябва да се опитат:

Falkon Milk Stout, 6.5%, pivofalkon.cz

Matuska Weizenbock, 6.8%, pivovarmatuska.cz

Gypsy Porter, 7.1%, pivovar-kocour.cz

Nomad Karel IPA, 7.6%, pivovar-nomad.cz

Visnove (черешова бира), 5.2%, pivovarskydum.com/pivo/

Advertisements