Вече е ставало дума в блога за унифицирането на големите марки чешки бири, които макар и приятни, започват да губят своята идентичност и придобиват твърде комерсиален и неотличителен вкус. И че това е удобна възможност да се оценят по-малките чешки пивоварни.
Една такава е Herold, която вече може да се намери в магазинчето за чешка бира на ул. „Алабин“ в София. Целият бекграунд около нея говори за многовековна бира от малко градче, което се гордее с нея. Пивоварната е основана през 1506-а и е една от най-старите в световен мащаб, при това действаща и до момента. Намира се в 4-хилядния Брезнице, близък до Прибрам и на около 70 км южно от Прага. Установена е в красивия местен замък, чийто знатни собственици са наследявали и малката фабрика. Така – до края на Втората световна война, след което „Herold“ е национализирана и става част от държавния институт за малц и пивоварство. След приватизацията преминава първо в ръце на американска компания, но от 2008-а е отново чешка собственост, на фирмата Ballena.
Всичко това не прави автоматично тази бира хубава, трябва и друго. Тук вече се намесват малц от региона, хмел Saaz и мая от Pilsner Urquell. Както и малък екип от около 30-ина души, който се старае много за качеството във всяка бутилка.
Това е оценено, както в Чехия, така и дори в Германия, откъдето специално идват, за да си купуват „Herold“. Особен интерес за немците представлява пшеничната „Herold Bohemian Wheat Lager“ (5% алк). Макар и сварена в Чехия, тя има всичко, което притежава един добър германски вайцен. В аромата се усещат добре съчетани мая и плодове, тялото е плътно, а вкусът – е подвластен на пшеничния малц, но и се долавят круша и слива. Има мек и балансиран завършек.
Легендарният бирен познавач Майкъл Джексън пък отделя място в своята „бирена библия“ Beer Hunter на светлия „Herold Lezak“ (5,2 % алк, 12% плато), като акцентира върху кремообразната и отлична пяна, както и върху добрия баланс, съчетаващ малцова дълбочина и сухия хмелов завършек, осигурен от тройното охмеляване по време на пивоварния процес. Срокът на лагеруването е 60 дни.
Третият представител на фамилията „Herold“, който се внася към момента у нас, е Polotmave, който се отличава с тъмно рубинен цвят и навява асоциации с английските ейлове. Те идват от карамеления и малцов вкус, в който се долавят още флорални нотки, както и мед, оставящ приятен сладък послевкус. То е отлежало 70 дни.
„Добрата бира още е жива“ е мотото на „Herold“. И този лозунг се защитава от тях по начин, който може да бъде усетен лесно – като се отдели малко време за едно тяхно пиво.

IMG_8977

Advertisements