Виждали ли сте пиян шотландец, който е притежател на крава? Няма и да видите, тъй като това е незаконно там. И това е само един от примерите, които могат да ви докарат сериозни неприятности, ако посегнете към любимото си пиво в някои страни.
В Нигерия е забранено да се внася бира от чужбина, но също така и да се вари. Но в същото време там е наказуемо да търсиш, купуваш и пиеш бира, само ако си над 18 години… Което поставя непълнолетните в интересна и изгодна ситуация.
В Русия до преди няколко години пивото не е било считано за алкохолна напитка, ако алкохолното съдържание е под 10%. Вместо това се е водило като хранителен продукт и като такъв е можело да се продава по всяко време на деня и да се консумира публично. В последните години законодателството е било променено, но въпреки това е позволено за 18-годишните да пият бира.
За Шотландия вече стана въпрос и там наистина гледат сериозно на случаите, когато консумиралите няколко пинти решат да си купуват едър рогат добитък.
В Западна Австралия пък не се допуска да мачкаш кен с бира в гърдите си (независимо мъжки или женски). Ако сторите това в Пърт, да речем, ще бъдете охладени за тази си волност с около 1000 долара.
Продължаваме законодателната разходка с Канада. Ако сте в провинция Саскатчеван, трябва да внимавате, ако поръчате бира в бар, след като сте пили чаша вода. Съвместяването на двете течности е незаконно, а е възможно да ви донесе глоба и в друга провинция на страната.
Това неусетно ни пренася към законите в различните щати на САЩ. В Небраска не се позволява да се продава бира в собствено заведение, освен ако там не се продава и супа. Не по-малко странно са подходили в Айова, където забраняват на мъжа да ляга до жена си, ако е пил над три бири. Тогава го заплашва глоба. И този закон още е в сила, независимо от степента му на приложение.
В Аляска пък барманите имат забрана да сервират халба на лосове, тъй като те не могат да носят на алкохола. В Охайо също са загрижени за животните. Там можеш да си осигуриш парична санкция, ако налееш бира в аквариума на рибата и я напиеш.
За да стигнем до суровия Тексас. Където до преди появата на Уикипедия е било същински кошмар за жадните… за научни знания. Там е недопустимо да притежаваш „Енциклопедия Британика“, защото в нея има рецепта за правене на бира в домашни условия. Явно за законодателите в южния щат е за предпочитане човек да отиде в кръчмата.

Advertisements