Точно преди Великденските празници от „Пивотека“ обявиха чудесна новина за любителите на крафт-пивото, като добавиха в каталога си цели 7 американски бири. С дадената възможност да бъдат поръчани през техния сайт http://www.pivoteka.bg за цяла България.
Досега задокеански бири се предлагаха само в „Канаал“, а вече с наличието на такива в онлайн магазина на „Пивотека“ можем да говорим за (най-сетне) трайното им навлизане на българския пазар. Което окончателно трябва да разбие мита, че американската бира е блудкава и безвкусна, но за сметка на това масова. Защото именно в Щатите бе дадено началото на крафт-революцията, която даде живот на стотици нови малки пивоварни и отвори възприятията за различния вкус на бирата. За това неведнъж са разказвали в разговори Кристиян и Диян от „Пивотека“, затова и може да се приеме, че тази US инвазия е една осъществена тяхна мечта – да покажат „как звучи“ качествената бира, която се прави в САЩ.
На вниманието се предлагат продукти на калифорнийската Anchor и мерилендската Flying Dog. Специално Anchor е първата крафт (занаятчийска) пивоварна в САЩ (от 1896 г.) и една от малкото, които предлагат характерния за щата стил „стийм бира“. Дори Anchor Steam (4,9% алк.) е запазена марка за фабриката от Сан Франциско. Тя е и сред 4-ите налични в България. Останалите са Liberty Ale (5,9% алк) в стил IPA, Anchor Porter (5,6% алк) и браун ейлът Breckle’s Brown (6% алк).
Що се отнася за Flying Dog, това е компания, основана през 1990-а в Аспен, но вече утвърдена със своите новаторски и често провокативни продукти. Специално ракетата-носител – американският ейл Doggie Style (5,5% алк) спечели отличието „най-добър пейл ейл“ на Големият американски бирен фестивал през 1991 г. Предлагат се и два IPA – Snake Dog (7,1%) и Raging Bitch (8,3% алк).
И това не са всички новини от „Пивотека“ в последните дни. Различни бири от останалото портфолио – на баварските Schneider Weisse и Camba, вече могат да се намерят в новия бар за алтернативен рок „Терминал 1“, а също и още три софийски заведения -клуба „Жюл Верн“ и бирариите „Дондуковъ“ и „Ale House“.

Advertisements