Подборът, направен от американския пътеводител за градове, екскурзии, заведения и др. – Thrillist, всъщност акцентира повече върху бирените събития в Европа. Ето и техният избор, подреден хронологически:

Mondial de la Biere
(11-15 юни – Монреал, Канада)
Най-големият бирен фестивал в Канада събира над 100 000 души в продължение на 5 дни, като представя близо 500 бири, медовини и сайдери от около 120 пивоварни. Организират се уъркшопи от Ecole de Bierologie MBiere. А атмосферата на изтънченост се допълва от екзотични ястия (елен, кенгуру, бизон), редом до традиционни специалитети от Монреал като сандвичи с пушено месо и путин (пържени картофи, заляти със сос тип „грейви“ и извара).
http://festivalmondialbiere.qc.ca/en/festivals/mondial_de_la_biere_montreal_2014/

Международен бирен фестивал в Циндао
(9-24 август – Циндао, Китай)
Най-големият бирен празник в Азия се случва в източнокитайския град, известен и като „Китайският Мюнхен“, тъй като навремето е бил германска колония. Именно немски заселници основават в града пивоварната Tsingtao през 1903 г. Ежегодно десетки световноизвестни бирени компании нахлуват на плажовете на Циндао за 16-дневния „азиатски Октоберфест“, в който се провеждат паради, карнавали, надпревари, караоке.
http://www.thatsqingdao.com/qingdao-international-beer-festival/

Големият британски бирен фестивал
(12-16 август – Лондон, Великобритания)
Поработете върху английския си акцент преди да се гмурнете в най-големият британски бирен фестивал. Пет дни, над 900 вида бира, домакинството е на CAMRA (организацията за защита и популяризиране на оригиналните английски ейлове, сайдери и пъбове). Тази година се очакват 350 британски пивоварни и над 50 000 жадни купонджии в две грамадни халета на зала „Олимпия“. Възроден е и „Денят на шапката“, така че не забравяйте да носите и най-хубавото си бомбе.
http://gbbf.org.uk/

Белгийският бирен уикенд
(5-7 септември – Брюксел, Белгия)
Както се досещате, съществуват много повече белгийски бири от познатите „Шиме“, „Дювел“ и „Хухардн“. Белгийският бирен уикенд е удобен шанс за наваксване на пропуснатото. Над 350 местни бири от над 50 пивоварни. Организира се от белгийската асоциация на пивоварите, които уверено подчертават, че техните родни фабрики предлагат най-широкия спектър от различни видове бири в света. Събитието започва с празненство в чест на Свети Арнолд (светец, покровител на белгийските пивовари), а бирата се благославя в катедралата „Сен Мишел и Сен Гудула“.
http://www.visitbelgium.com/index.php/news/41/109/Toast-to-Brussels-Belgian-Beer-Weekend-September-5-7-2014

Октоберфест
(20 септември-5 октомври – Мюнхен, Германия)
Безусловно най-популярният и голям бирен фест в света датира от 1810 г. Първият път е бил народно веселие, с което се е празнувала сватбата на баварския принц Лудвиг с принцеса Тереза. Спазвайки традициите и до днес само шест пивоварни се допускат да продават бири там – Augustiner-Brau, Hacker-Pschorr-Brau, Lowenbrau, Paulaner, Spatenbrau и Staatliches Hofbrau-Munchen. Изискванията са железни – да се варят в границите на Мюнхен, според Закона за чистота на бирата. Октобърфест-бирите са обикновено около 6% алк, а прекаляването с тях води до състояние, което местните наричат „Биерлайх“ (бирен труп).
http://www.oktoberfest.de/en/

Пилзнер фест
(4 октомври – Пилзен, Чех)
Очевидният избор за място за епичен годишен бирен фестивал е град Пилзен, родното место на пилзенската бира и домът на пивоварната Pilsner Urquell. Хиляди любители на пивото се събират за този празник на бирата, организиран от над 200 години. Датата всяка година е ясна – винаги в деня на първата произведена пилзенска бира (4 октомври 1842 г.). Тогава може да си облечете дрехи от онова време и дори да участвате във варенето на бира, както и да се включите в опита за поставяне на рекорд за най-масова наздравица с бира.
http://www.pilsner-urquell.cz/pilsner-fest.html

Advertisements