Четири нови сорта американски хмел бяха представени на годишната сбирка на крафт пивоварните в Денвър, Колорадо. Най-изненадващото за тях е, че са култивирани да имат по-ниски нива на Алфа-киселини (чийто високи показатели се асоциират с повечето американски стилове бира). Новите хмелове също дават типичните американски вкусови усещания, но горчивината е сходна с тази на британските хмелове.
Сортовете бяха демонстрирани с няколко пейл ейл бири от пивоварната Odell от Форт Колинс, Колорадо (около 5,5 до 6% алк), в които са използвани само по един от новите сортове хмел.
Ето и мнението за сортовете на Софи Атертън, първата жена във Великобритания, удостоена със званието Бирен сомелиер на годината.
„Tahoma – Доста лимонен и някак восъчен аромат, който въвежда към пивка бира с мека горчивина. Придава на финала вкус на лимон и мармалад от лайм, а послевкусът е пикантен, като след няколко глътки се усещат и нотки на кедър.
Triple Pearl – Първоначален аромат на бор и кедър, но при затоплянето на бирата дава и усещане за портокалови цветчета. Придава по-плътен и пикантен вкус от бирата с Tahoma, с намек за мармалад от портокал и кайсиево сладко. Този сорт дава много суха горчивина.
Cashmere – Аромат на горска шума за начало, който преминава в усещане за салата от тропически плодове при затопляне на пивото. Забележителен вкус на лимоново сладко, сякаш лимонова кора е прибавена към мед. Много нежна горчивина, в стила на британските хмелове. Това е и моят фаворит от четирите нови.
Yakima Gold – Много „мълчалив“ аромат. Донякъде се усеща праскова. Невероятно суха горчивина, трудно могат да се разчетат вкусовете. Може би праскова и мандарина. Липсва вкусовият удар на останалите три“, описва Софи Атертън.
Новите сортове в момента са в ограничена наличност. Отгледани са първоначално от няколко реда, до 10 акра (в случая на Triple Pearl), но има планове производството да се разшири, ако има интерес от пивоварите.
За съжаление програмата за култивиране на хмел към Вашингтонският държавен университет е под заплаха и е осигурено финансиране за само още една година. Въпреки, че се издирват нови източници на приходи.

Advertisements