Людмил Фотев, безусловно най-ерудираният познавач на бира в България, автор на настолното четиво на любителите на пивото – „Езикът на бирата“, беше обявен за почетен член на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ). Това се случи по време на тяхната първа среща за годината, която се проведе в пловдивската бирария „Ягерхоф“. Признанието за Фотев бе заради приноса му със съвети и опит за развитието на АДПБ, която бележи изумително бурно развитие, макар да е само на мъничко повече от 1 година. Към момента в България има вече около 300 души, които си варят бира в домашни условия, като бройката се увеличава с бързи темпове.
Срещата, на която присъстваха над 25 начинаещи и вече по-опитни домашни пивовари, беше с работен характер – с цел натрупване на допълнителни знания за варенето на бира, а и за опит при дегустацията. В началото председателят на Общото събрание на организацията Виктор Върбанов представи с подробности основните биохимични процеси при варене на пиво, които са много полезни като познание, за да може всеки пивовар да държи в ръце контрола при правене на бира и да не допуска неприятни „изненади“. В лекцията бяха описани още oсновните вкусове и аромати при пивото – както търсените, така и нежелателните, както и начините за избягване на вторите.
Повече подробности за тези полезни теми могат да бъдат открити във форума на АДПБ – http://forum.beer-bg.com/viewforum.php?f=1&sid=7cb53e0fe0472d8784b8742fca3025d9
Последва разяснение от страна на председателя на Управителния съвет на АДПБ Темелко Пампов относно начина за организиране и участие на конкурси, съгласно Beer Judge Certification Program (BJCP) – програма за класифициране и оценяне на различните стилове бира.
Неговите думи бяха последвани и с практическата част на изложението – дегустацията. Преди нея обаче домашният пивовар от Пловдив Георги Цанев получи официално своя приз „Бронзова шишарка“, спечелен през февруари на словашкия конкурс „Бяла врана“ за пивото High Hop в категория „Бок“. При награждаването Цанев подробно описа рецептата, а и технологията за направата на тази бира. С което напрактика бяха приложени и част от основните принципи на домашните пивовари – споделяне на наученото, взаимопомощ и подкрепа на начинаещите.
Самата дегустация бе същевременно и оценяване в своеобразен мини-конкурс. В него участваха 20 бири в стилове Лагерно пиво (категории Светъл лагер, Пилзенер и Европейски кехлибарен лагер); Пушена бира (категории Класически раух и друга пушена бира); Стаут (всички категории); Американски Ейл (американски светъл, кехлибарен и кафяв ейл). Представените бири до една притежаваха качество около и над средното за категорията си, а всички успяха да преценят или да научат дали всяка от тези бири отговаря на стила си и с какво излиза от нея. За това помогна и ценната консултация на Людмил Фотев.
Разбира се, за да бъде спазен състезателният характер, беше определен и голям шампион на конкурса, като това бе получилата почти пълно единодушие Октоберфест бира на Христо Цочев.
За всички останали пък срещата бе една „сверка на часовниците“ преди Втория конкурс за домашна бира, който ще се проведе на 25 юли в столичната бирария „Халбите“ на ул. „Оборище“. Това ще бъде и най-масовата проява, организирана от АДПБ за годината, като освен тези, които нямаха възможност да присъстват в Пловдив, ще участват и домашни пивовари от чужбина, заради което самият конкурс вече прерастна в международен.
IMG_9101

Advertisements