Разбира се, Extase съвсем не е единствената на света с толкова много сортове хмел. Калифорнийската Lagunitas Hop Stoopid, например, е същински миш-маш от хмелове, колкото може да поеме бирата, буквално.
Но при Extase подборката определено е правена много щателно, а и тази бира може да се намери в България. Тя бе представена наскоро в „Канаал“, заедно с още няколко много добри попадения от белгийската семейна De Dochter van de Korenaar. Самото присъствие на тази пивоварна на българския бирен пазар си е малко събитие, тъй като голяма част от продукцията й е предназначена за Щатите, сравнително малък дял от останалата се изнася извън Белгия, а да не говорим за толкова много различни видове излезли от De Dochter van de Korenaar, при това накуп.
Селекцията в Extase (8,5% алк) включва подбрани американски и европейски сортове хмел. Които са вложени в различни етапи на пивоварния процес – първично и финално охмеляване, драй хопинг. Общо 1 кг на хектолитър. Това се е отразило по впечатляващ начин на съдържанието на този дабъл IPA, без да се оправдаят очакванията за екстремен и опустошителен горчив взрив. Хмелът започна да се усеща още в пяната, заедно с цитрусови аромати – грейпфрут, портокал. Те, разбира се, присъстват и във вкуса, чийто добър баланс успява да предостави също усещания от вложените малц и мая. Но всичко това е на заден план, разбира се. Горчивината… Тя е неизбежна, но и никой не би искал да я пропусне, щом е посегнал към тази бира. Освен че е навсякъде – от пяна, през основен вкус, финал и послевкус, горчивината е обуздана по европейски, макар и с някой „дивашки“ американски хмелове. Съвсем заслужено Extase получава рейтинг 99 от Ratebeer.
Оценка 9/10
IMG_8852

Advertisements