Безспорно имаше празнина в нишата на ниския към среден ценови сегмент при пшеничните бири, след като „Болярка“ спря (уж временно) преди около година своята Weiss. В един момент се стигна дотам, че запълването се правеше с бири от типа на супермаркетните Аргус Мътна, Valentins, Stephans Brau Hefeweizen и др. Които повече бяха за пълнеж и сред тях някак се открояваше (и още изпъква) пшеничната Bear beer, налична в „Хранс комерс“.
И така, докато продължаваше чакането и чуденето – ще се появили си отново „Болярка“ и дали наистина това ще стане тази пролет, дойде априлската изненада със Stolichno Weiss. Това бе и отговорът на „Загорка“ АД. Добър отговор.
Новата бира всъщност заема място доста над горепосочените. И точно преди „големите вносни играчи“ в жанра – Erdinger, Paulaner, Schneider Weisse, Weihenstephaner и др.
Цената (между 1,50 и 1,80 лв.) може да стъписа известен брой от купувачите, но е адекватна на съдържанието и всяко движение надолу към поевтиняване в бъдеще, заплашва да се отрази на качеството.
Бирата е с 4,2% алк и 11,8% екстракт и прави добра и сравнително трайна пяна, от която се долавя лек аромат на мая. Отличава се с умерена сладост и полуплътно тяло. Добрият баланс доставя възможност да се усетят едновременно вкусове на хляб (благодарение на пшеничния малц), както и на плодове – деликатно присъствие на мандарини и портокали. Цитрусите наистина не са толкова застъпени, както при „Болярка Weiss“, но Stolichno Weiss компенсира с друго – най-вече със сполучлив баланс между аромат, развитие на вкуса и послевкус. Бирата отстоява своята претенция, като съчетава това и с приятна визия – издържан етикет и капачка.
Пшеничната бира продължава да си пробива място във вкусовата ранглиста на българина и затова пивоварните ни основно залагат на светло пиво и плодови миксове. По тази причина не е ясно каква може да бъде конкуренцията, извън „Болярка“. От „Каменица“ предпочетоха да заложат на внос – Hoegaarden и Blue Moon, след спрения експеримент с „Каменица Пшенично“, с която бе опипана почвата как ще се приеме стил „белгийска вит бира“, но явно се стигна до разочарование. Сходно постъпват и от „Карлсберг – България“ – залагайки на внос на Erdinger.
Именно затова може да се адмирира начинанието със Stolichno Weiss – с пожелание да не се прави компромис и отстъпление от началното качество.
IMG_8985

Advertisements