Можеше и въпросът да бъде „Кой вари сега „Бял щърк“?, но няма да е зададен така. Не да се избегне неудобното за мнозина политици питане „Кой?“, не и в този случай. Просто, защото отговорът не би бил еднозначен и щеше да гласи нещо от сорта – Рори Милър и едни белгийци.
Затова – „Къде?“ И веднага следва категоричното – пивоварната Gulden Spoor в Гулегем. Именно там избира Рори да „гостува“ за третата си реколта „Бял щърк“ (след пионерната в България и втората порция – във Великобритания). Решението не е необичайно – доста пивоварни прибягват до подобни услуги в чужди държави. Понякога заради ремонт и профилактика, понякога на разменни начала – така същата бира придобива различен вкус, изпод ръцете на другарите – пивовари, които дават своите хрумки и лично майсторство по време на производствения процес.
В случая Рори Милър постъпва така, за да задоволи големия интерес към „Бял щърк“, докато завършва своята пивоварна в покрайнините на София.
След удовлетворяване на първоначалното любопитство на питането „Къде?“, нека надникнем във въпросното място – разположено в 10-хилядното градче в Западна Фландрия, близо до Кортрайк. Това е една типична малка крафт пивоварна, в пълния смисъл. Основана преди 11 години от Ким Олиевие и Бьорн Десмадрил, които получават приятелско рамо от друга малка пивоварна Rusteel. Двамата съдружници използват основно местни суровини, макар за „Бял щърк“ да са използвали американски хмел. Имат стегнато портфолио от 5 бири, а варят такива и на други пивоварни.
Ще се спра на два от техните продукти, които открих чрез „Канаал“. Netebuk (6,5% алк) е типичен за Белгия блонд, реферментирал в бутилката и леко мътен. С ароматна пяна, от която се долавя грейпфрут и мая. Тялото е с много добра плътност. Бирата притежава добре балансирана горчивина, която има главна роля в послевкуса, с номинация за „Оскар“ за най-добра поддържаща на леките пикантни нотки.
Второто пиво е Kalle (8% алк) – трипъл, който влиза ударно с аромат на хмел и мая. После вкусът се обогатява с портокал, лимон, мед и кориандър, за да завърши с приятна хмелова горчивина.
И двете бири си заслужават оценката 7/10, а от Gulden Spoor примамливо обещават, че ще разкажат на всеки, който ги посети и местната легенда за Netebuk, и за знатната дама Kalle, която през Средновековието е удряла камбаната на кулата в Кортрайк. Със сигурност ще си заслужава! Имат още червен фламандски ейл, брюн, отлежал 6 месеца амбър, а също сезонни и плодови бири.
Всички ние, тук в България, пък сме в очакване на следващия „Бял щърк“, който вече трябва да е тукашно производство. Има планове за разновидности с мурсалски чай и с лимец, но… вярвам, че скоро ще стане дума в блога и за тях.
IMG_8822

Advertisements