Конкуренцията на испански бири, предлагани в България, към момента не е голям, затова и оценката се взима лесно – Estrella Damm Inedit. Освен нея, всъщност по магазините могат да се открият само още две – светлата Estrella, отново от барселонската пивоварна Damm, но „олекваща“ с вложените вътре ориз и царевичен грис. Както и San Miguel на другата голяма пивоварна в Испания – Mahou-San Miguel, която може да се открие по бирените рафтове на някои от магазините „Кауфланд“, но също не излиза от клишето на непретенциозните лагери.
Та затова – изборът е Estrella Damm Inedit (4,8% алк), предлагана в стилна бутилка от 770 ml. На цени между 7 и 8 лв., в зависимост от магазина. Намира се вече на доста места – в „Карфур“, „Касавино“, пловдивските „Лекси“ и т.н. А и онлайн може да се поръча от 100beers.bg.
Дизайнът ясно сочи, че това пиво има свой стил. А съдържанието го доказва. Леко мътна, от тази бира се носят леки флорални нотки, но повече в аромата присъства маята, която съответно се пренася и във вкуса. Където в началото се усеща също така пшениченият малц, който дава и мимолетна сладост. Но тези впечатления постепенно отстъпват място на пикантни нотки – кориандър, портокалови кори, за да дойде приятният сух завършек. Чудесен баланс и общ мек, копринен характер.
Историята на Estrella Damm Inedit (последното означава неправена досега) сочи, че пивото е разработена от кулинарни величия като Феран Адриа, Хули Солер и сомелиери от ресторанта elBulli. Насоката – да е подходящ спътник на изисканото ядене. Реалността пък прави тази бира да е сред отличниците на масовия пазар за бира в Испания.
Що се отнася до немасовия, тук темата е дълга. И тази действително приятна бира, отстъпва доста назад, в сравнение с продуктите на микропивоварни като Nomada, Napabier, Reptilian, Yria-Guinea Pigs! и др. Но докато те още са непознати за българския пазар, барселонската пшенична „звезда“ си остава действително най-подходящ избор.
Оценка – 7/10
IMG_8824

Advertisements