За пети път (след 2007, 2010, 2012 и 2013) пивоварна Duvel Moortgat пусна на пазара своя Duvel Tripel Hop. Мнозина вече знаят, че всеки път има изненада под формата на трети хмел, който гостува еднократно и до последно е пазен в тайна. След миналогодишния „участник“ – Sorachi Ace, сега е подбран по-рядко използван в Европа американски хмел – Mosaic. Неговото съчетание с „титулярите“ Saaz и Styrian Golding осигурява достатъчно наситен хмелов характер, без да стига до екстремни крайности, характерни за американското охмеляване. Напротив – пивоварите успяват да обуздаят в белгийски стил този екзотичен Mosaic, като същевременно запазят неговата идентичност.

„Тройната хмелова коалиция“ посреща още с аромата, в който има и цитрусово присъствие (грейпфрут, мандарини и манго), както и лек нюанс на боровинки. Всичко това се усеща и във вкуса, в който е доста осезаем и алкохолът (все пак – 9,5% алк), чието действие обаче не е толкова интензивно, за разлика от горчивината. Тя дава съответният сух завършек и леко стипчав послевкус. Не бива да се пропуска и много нежното присъствие на маята.

Мнозина са разочаровани, предвид големите очаквания след Tripel Hop 2013 и дори предходната година (с Citra). Да, летвата бе вдигната високо, но тазгодишната версия не е разочароваща. В никакъв случай! Защото охмеляването, колкото и да е убедително сега, е малко по-слабо в сравнение с предходните години. Което дава воля да се разгърнат и усетят и другите вкусове.

Duvel Tripel Hop 2014 вече може да се намери в няколко заведения, където е предлаган и миналогодишният. Може да бъде поръчан от цялата страна през 100beers.bg.

Оценка – 8/10

Duvel_Tripel_Hop_14-1

Advertisements