Макар още да не е толкова близо във времето, най-важното събитие в тазгодишния календар на домашните пивовари вече придобива ясни очертания. Вторият конкурс за домашно пиво ще се проведе на 25 юли в София, в едно от заведенията на веригата бирарии „Халбите“ – това на ул. „Черковна“ №41.
Тазгодишното събитие вече ще е с чуждестранно участие, като се предвижда занапред това да се превърне в традиция, а конкурсът вече постоянно да се води международен. Поканени са домашни пивовари от Полша, Словакия, Унгария и Хърватия, което ще е и удобна възможност да се види (и опита) какво правят тамошните майстори с многогодишен опит.
Всеки, който иска да представи собствената си бира в конкурса, може да го направи в четири възможни категории – Вайцен/Вайс бира, Американски IPA, Специален/Премиум битер или Сладък стаут. Участниците имат правото да заявят по една своя бира във всяка от категориите. Награди и грамоти ще има за призьорите до трето място, но най-важна ще е тръпката от участието, както и възможността да се трупа опит и да се види как се развиват останалите домашни пивовари – неща, които ще са от голяма важност за следващи участия, както и за лично усъвършенстване на всеки.
А ако някой иска да участва с пиво извън тези стилове, може да го заяви в отворена категория, но няма право да се състезава за голямата награда – Гранд Шампион. За нея ще участват четирите победителя в отделните категории. Оценянето ще се извършва от жури по правилата на Beer Judge Setrification Program (BJSP), като се предвижда в комисиите да има и международно участие.
Членовете на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ) участват безплатно в конкурса, а останалите ще заплащат символични такси – 8 лв. за мостра (4 евро за чужденци), които ще са за покриване на организационни разходи.
Всякакви въпроси за конкурса могат да се задават на homebrewersbg@gmail.bg. Такива ще бъдат дадени и на срещата, организирана от АДПБ, на 12 април в пловдивската бирария „Ягерхоф“.
Предвид темповете на развитие на домашното пивоварство в България, както и бързото трупане на знания и умения на хоби-пивоварите, се очертава безкрайно любопитна надпревара на 25 юли. Какво още?! Всеки да си прегледа рецептите, да подбира суровините и – късмет!

Advertisements