Тези думи са на Женевиев Ъптън, крехка млада дама, но и един от технолозите на изявената британска пивоварна Marston’s. Вестник „Бъртън Мейл“ направи среща с нея заради излязлата наскоро на пазара бира Charge на английската рок група „Елбоу“ (за този ейл вече стана въпрос в блога).
Женевиев е част от увеличаващата се бройка жени, които навлизат в пивоварната индустрия. Когато тя прохожда в професията изобщо не предполага, че нейният подпис ще стои върху бутилките, които се разпространяват из Великобритания. Или пък, че ще участва в клип на световноизвестна група като „Елбоу“. Но… нали става все пак въпрос за най-добрата професия в света?!
Тя вече спечели признание със своята рецепта в типично американския стил California Common/Steam Beer, като дори въпросната бира бе харесана за разпространение от голяма верига супермаркети – Tesco. След това идва и срещата с „Елбоу“ и перспективата да работи с тях допада на Ъптън.
Всъщност авторската бира Steam Beer на Женевиев е част от плана на Marston’s да поставя майсторите-пивовари в сърцето на креативния процес.
„Идеята беше да се прехвърли отговорността в ръцете на пивоварите, а не в отговорниците за маркетинга. Ние получихме свободата да използваме, каквито материали поискаме, а и нямахме ограничения в пивоварния процес“, разказва 28-годишната Женевиев. Така компанията пуска 7 подписани бири от 5-има пивовари, като тя е единствената жена. „Всички ние искахме да произведем добре балансирани бири, които човек ще поиска да изпие повече от веднъж на вечер. Също така целяхме бирите да са пълни с идея и близо до нашите сърца“, допълва още Ъптън. Тя винаги е била разочарована от приказките, че хмелът е най-важното в една бира и иска да покаже друг аспект на пивоварния процес. „Виждах качеството на маята, произвеждана в Бъртън и исках да изведа това на преден план. Затова избрах стила steam beer (в случая маята се използва на по-висока температура от обикновената, при която става ферментацията, като корените на този стил датират от 1890-а в Калифорния, където охлаждането с лед е било лукс). Резултатът бе бъртънски стил бира, произведена с вода от Бъртън, три вида малц, американски хмел и ферментация на висока температура. Пивото е с висока степен на бистрота, нивото на озахаряване също е доста високо и може да почувствате сладост в устата. Това е бира, каквато аз искам да пия и се надявам, че и останалите хора също“, обяснява Женевиев.
Засега нейната Steam Beer може да се открие в Tesco, но от ноември ще я има и по крановете в пъбовете на Marston’s. „Малко ми е нервно. Да видиш името си на бутилката означава, че не можеш да се скриеш под чадъра на Marston’s – това е твой уникален продукт и нещо, за което не се бях замислила, докато не научих, че и моето лице ще бъде на етикета. Това носи и високо чувство на гордост, но и едновременно притеснение дали ще потръгнат нещата“, казва чаровната дама.
За разлика от внимателно планираната Steam Beer, въвличането на Женевиев в историята с „Елбоу“ е по-скоро инцидентно. „Музикантите от групата избраха Marston’s, тъй като искаха да направят традиционен британски пейл ейл. С тях се работеше лесно и спокойно – те искаха бира, която да им подхожда. Направихме няколко пробни сесии с техния мениджърски екип, след което групата дойде в началото на декември. По време на процеса прегледахме пет наши бири. Наистина държах те да разберат откъде идват ароматите, какво се случва по време на пивоварния процес и исках да науча какво те харесват. Взехме всички фактори накуп и ги сложихме във финалната рецепта“, казва тя. Резултатът е амбър пейл ейл Charge, който сега е официалната бира на „Елбоу“.
„Беше страхотно преживяване с групата и аз прегърнах идеята като свой проект. После в сайта на бандата се появи видео, на което разказвам за целия процес. Това бе вълнуващо… Да, аз съм на 28 години и съм в индустрията само от 7 години. Удивително е! Определено това е най-добрата професия в света“, чистосърдечно завършва Женевиев Ъптън.
upton

Advertisements