Няколко положителни знаци даде българското участие на Третия унгарски международен конкурс за домашно пиво, който се проведе през изминалия уикенд в Будапеща. Основният плюс е, че България вече зае своето място сред домашните пивовари в Централна и Източна Европа. В картината, която от години „рисуват“ унгарци, поляци, чехи, словаци, хървати и т.н. вече се вписват и българите, макар Асоциацията на домащните пивовари в България (АДПБ) да съществува само от 1 година.
В конкурса, провел се в заведението Legenda в унгарската столица, бяха записани 188 участници, от които 6 бири, произведени от български домашни пивовари.
Категориите, в които бе извършвано оценяването (според Beer Judge Certification Program) бяха шест, като нашето участие бе в четири от тях – Чешки (Бохемски) Пилзенски Лагер, Овесен стаут, Американски IPA и Витбир.
Резултатите и фактът, че никоя от българските бири не попадна в нежеланата графа „проблемно пиво“ бе още един добър стимул и мотивация, че домашното пивоварство у нас се развива в правилна посока.
В условията на силна конкуренция от страна на утвърдени и развиващи се от доста години насам домашни майстори на пивото, най-предни класирания бяха постигнати в категории Овесен стаут (14-о място от 29 участници), Американски IPA (19-о от 58 бири) и Витбир (21-во от 28). Резултатите могат да се считат единствено като изключително насърчителни, не само заради развиващата се от много повече години насам конкуренция, а и защото оценките се дават от независимо жури, което от своя страна е видяло позитивите в българските домашни бири.
Освен това председателят на АДПБ Темелко Пампов получи възможността да участва в жури в категории Витбира, Best of Show (за голям победител) и за определяне на най-добър унгарски микропивовар. Във втората комисия останалите участници бяха достатъчно авторитетни – Петер Богдан, организатор на аналогичния словашки конкурс „Бяла врана“ в Кошице, собственикът на словашката крафт пивоварна „Калтенекер“ Ладислав Ковач и шефът на домашните пивовари в Хърватия Андрей Чапка. Тук спечели пиво, на заведението-домакин: Legenda Pub. А за най-добра бира бе обявена Warrior-Strong Scotch Ale на Отто Келемен.
Изводите за българските участници са, че техните бири започват да се оценят и извън страната ни, а моментните оценки само могат да бъдат стимул за надграждане. От друга страна категориите, в които нямаше наше участие служат като дразнител да бъде експериментирано във въпросните стилове и в следващи подобни конкурси вече да бъдат пробвани и тези предизвикателства.
А конкурси (и очаквания за още български участия и постижения) ще има още тази година – в Словакия, Хърватия, Полша. В България Вторият национален конкурс за домашно пиво пък ще се проведе в София на 25 юли (за първи път с международно участие), а на 4 октомври в столицата ще има и Октоберфест, с баварски бири по автентични рецепти, но произведени в домашни условия в България.
Като стимул за българските пивовари може да служи и връчената в Будапеща грамота (на снимката) за пловдивчанина Георги Цанев, който спечели миналия месец приз „Бронзова шишарка“ на словашкия конкурс „Бяла врана“ със своето пиво High Hop в категория „Бок“. С пожелание да има още такива признания, и за другите родни пивовари.
Tsanev

Advertisements