В спорта – най-често футбол, волейбол, шахмат, най-опасните атаки за съперника идват от задна линия, от поставените зад нападателите/ариегарда. Ако може да се пренесе това в света на пивоварството, то един такъв класен играч от втора линия е Svijany.   Който е удобно настанен плътно зад големите играчи на чешкия пазар – Pislner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen, Starobrno, Krusovice, Gambrinus, Radegast, Bernard и Velkopopovicky Kozel. Пивоварната в Свияни, разположена между Млада Болеслав и Турнов, има предимството да е достатъчно голяма, за да е сериозен играч на пазара, и същевременно не толкова корпоративна, така че може да обръща нужното внимание на детайлите от пивоварния процес и качеството, което често убягва на големите компании.
С достатъчно стабилно име и реноме в Чехия (изграждано още от 1564 г.), няколко от марките на Svijany, напоследък стават все по-разпространени и у нас. Те имат няколко общи характеристики – непастьоризирани, обикновено добре охмелени, предлагани в стъклени бутилки, които не изпъкват като изглед, но пък крият достатъчно добро качество в себе си.
Най-слабата по алкохолни градуси – Svijanska Desitka, „десетката“ (заради 10% плато), е 4% алк, е пивка и не толкова водниста, колкото може да се очаква, както някои други чешки примери от същия клас. Приятно начало на бирения ден/вечер.
Следващите започват да изпъкват една след друга. Svijany Maz (4,8% алк, 11% плато), притежава много добра плътност, прави отлична пяна. Има си нужната хмелова горчивина (хмелирана е на 4 пъти), но и малцът се усеща стабилно, типично за чешкия пилзенски тип, а вложената захар дава лек сладък завършек.
Svijansky Knize (5,6% алк, 13% плато), с награда „Пиво на Чехия 2013“, е стегната и с добро и плътно тяло, също четирикратно охмелена и вече с по-горчив финал.
Моят личен фаворит е Baron (6,5% алк, 15% плато) – отлична специална бира. С още по-обилна горчивина (отново същия принцип на четворно охмеляване), леки плодови нотки, и сух завършек, то пък носи наградата „Пиво на 2009-а“. Бирата, която може да е като визитка на пивоварната, а е и един от удачните отговори на въпроса „Каква бира може добре да охарактеризира духа на Чехия?“
Бирите от Свияни към момента могат да се открият най-вече в София. На някое от тези места http://www.birata.bg/clients.php или в познатото вече магазинче на „Алабин“ срещу Съдебната палата. Личната ми надежда е по-скоро да се разпрострат и из други градове.

IMG_8692

Advertisements