Само за 15-ина години крафт-пивоварната Kaltenecker се утвърди като една от най-търсените в Словакия, а нейните продукти са сочени определено като най-качествените. Заслужено признание на труда им идва през 2012 г., когато Chopper IPA печели голямото шампионско звание на организирания в Словакия международен конкурс за домашни и малки пивовари „Бяла Врана“. Оттам нататък същото пиво е обявено за №1 в страната за 2013 г. от Ratebeer. Само за сведение – в топ 25 на тази подредба има 8 (!) бири на Kaltenecker. Достатъчно красноречиво доказателство за работата им.
Типична малка, но добре организирана пивоварна с ръководен екип от общо 10-ина души – мениджъри и технолози. Толкова са им достатъчни, за да развият компанията и производството от 1000 хектолитра годишно в началото, до над 15 000 в момента. Приета е и друга простичка, но ефективна схема – 4-5 основни бири и 10-12 сезонни, към които в последните години се обуславя предварително силно очакване преди пускането им на пазара. И друг простичък похват – изрично игнориране на консерванти, подсладители и стабилизатори, което също се оценя много високо от потребителите.
Бърз поглед върху няколко от продуктите им додава допълнително уважение към стореното от пивоварната. За начало Chopper IPA напълно заслужено държи палмата на първенството. Това е нефилтриран IPA с 6,6% алк и 15% плато, с амбърен цвят, ясно изразена утайка и ниска карбонизация. От пяната се носи аромат на цитруси, които се усещат и във вкуса. Бирата е много добре балансирана, като води към умерено горчив финал и послевкус.
Според мен, равна на нея е и White shadow (6,5% алк, 15% плато). Пшеничен IPA, в който хмелът се улавя още от пяната. Горчивината е още по-осезаема от Chopper, но въпреки нейната доминация, могат да се доловят на вкус мандарина, ананас, ягоди. Траен горчив финал.
Atlantis от своя страна е полутъмен нефилтриран IPA (5,8% алк, 14% плато), с богат вкус – цитруси, кориандър, сирене, в по-малка степен и карамел. Горчивината идва малко преди завършека.
А пък Blues IPA (6,5% алк, 17% плато) е представен като американски черен ейл или черен IPA, но притежава повече характеристиките на портър. Алкохолът е добре прикрит, като вместо него доминира вкуса, изпълващ цялата уста с усещане за кафе, шоколад, карамел, цитруси. Горчивината я има, но не толкова, колкото се предполага от IPA. Което по никакъв начин не прави тази бира втора ръка, напротив.
Бирите на Kaltenecker не се срещат толкова често по масовите словашки супермаркети, но ги има в специализирани магазини, както и качествените бирарии. По-интересно обаче би било човек да се отбие в самата пивоварна в Рожнава. Там не само се предлага разходка из фабриката с дегустация на бири, но и може да се седне в прилежащото ресторантче, където продуктите се предлагат на изненадващо ниски цени – от 1 до 1,50 евро за голяма бира, а малките са под 1 евро.
Има и основателни положителни очаквания, че част от портфолиото на Kaltenecker скоро ще бъде достъпно и в България.
IMG_8707

Advertisements