Има и такива, не говорим за супермаркетните евтинии, разбира се. А такива, в които най-добре изпъква майсторството на пивоварите – да можеш да измислиш, изфантазираш и свариш една бира така, че тя да изпъкне, въпреки ниския си алкохолен процент. Тук става въпрос за подбор на малцове и хмелове, за вариации с тях, които дават достатъчно богата ароматна и вкусова гама при леко тяло на пивото. Тук, според мен, много напред са британците, чийто ейлове варират най-често от 3,8 до 4,2% алк., но това се компенсира от английските видове хмел.
В случая обаче ще споделя за две белгийски нискоалкохолни бири, които ме впечатлиха напоследък. И двете заковани на 3,5% алк. Първосигналната реакция може би е „женски бири“. Не бих казал. Определено си струва да им се обърне внимание. Първата е Biolegere на вече известната и у нас пивоварна Dupont. Както личи и от наименованието, става въпрос за био бира. При нея малцът и хмелът са отглеждани във ферма под много строг контрол за недопускане на каквито и да е изкуствени торове и химикали. За процентите си се отличава с добра плътност. От добре оформената, макар и краткотрайна пяна, се носи аромат на ябълки и хмел, които съответно присъстват и във вкуса, където се долавят още лимон и подправки (чубрица, пипер). Завършекът е горчив и сух. Бирата създава цялостното усещане за селска градина и свежест. Заслужава си оценка 7/10.
Втората пък е Simcoe lager на пивоварната Sainte Helene. Нейното име също издава до голяма степен съдържанието – охмелена, при това със Simcoe. Белгийците от град Виртон са решили с тази бира да търсят задокеански стил – американски премиум лагер. Правят го по забележителен начин – така че тези 3,5% да не „звучат“ като водниста бира. Без ясно доловим аромат, както се полага на този стил. Като цялостно усещане – също освежаваща, с хмелова горчивина (но не така силна, както се очаква от заглавието), вкусът – лимон, ананас, подправки. Ненатрапчиво горчив, но приятен завършек и послевкус. Също 7/10.
Двете бири, лека категория, могат да се намерят отскоро в бар „Канаал“.
Тук може да се спомене отново и още една, предлагана от около месец – Dead Pony Club на Brewdog. Тя изглежда безобидно на пръв поглед със своите 3,8% алк. Но само на пръв поглед. Тук шотландските пивовари са играли така с хмеловете Simcoe, Citra и HBC, че направо ти се случва челен сблъсък и илюзиите за „лекичка бира“ се изпаряват, заместени от цитрусовата хипергорчивина на този „винкел с панделка“ в стил калифорнийски пейл ейл. Бирата се разпространява за страната от beers.bg и 100beers.bg.
IMG_8699

Advertisements