Всъщност събитието е формулирано едновременно като среща, конкурс и обучение. Среща – за да се съберат на едно място възможно повече от домашните пивовари, които вече са над 200 в страната ни и приятната тенденция е, че броят им се увеличава. Конкурс – защото желаещите ще могат да представят свои бири, които ще бъдат оценени, като в журирането ще могат да участват всички. Не толкова, за да се търси прозрачност (защото в тази малка и задружна общност, за щастие, задкулисията и съмненията отсъстват), а по-скоро да придобиват опит в оценката на различни бири и в претегляне на качествата им, както и дали съответства с дадения стил. Това е и обучителната част.
Всичко това ще се случи на 12 април в пловдивската бирария Ягерхоф (ж.к. „Тракия“, до супермаркет „Пени“).
Тези, които си варят бира вкъщи и не са членове на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ), също са добре дошли, тъй като ще имат възможност да се запознаят с вече натрупалите опит и да обменят мисли, както и да получат полезни съвети от тях. Записването става чрез изпращане на попълнена регистрационна форма на мейл homebrewesbg@gmail.com, като крайният срок е 30 март. Подробности на http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=19&t=2707&sid=dce049b429fd856f4877b1d9b8739873&start=10
Състезателната част ще е в следните стилове бира – лагерно пиво (категории 1, 2 и 3, съгласно Beer Judge Certification Program), пушена бира (категории 22 А и 22 В), стаут (категории 13 А, B, C, D и F) и американски ейл (категории 10 А, B и C).
И това ще е първото от няколкото събития на АДПБ за годината. Вторият национален конкурс за домашно пиво (който вероятно ще е и с участие на домашни пивовари от чужбина) ще се проведе на 27 юли в София. Също в столицата, на 4 октомври ще има и Октоберфест, който ще е отличителен с това, че на него ще могат да бъдат опитани домашни образци на характерните за този бирен форум октоберфест и мартенски бири (сварени през март и отлежаващи до октомври), плодови бири, американски пшенични и ръжени пива и т.н.
Междувременно ще има няколко участие на български домашни пивовари на международни конкурси, като най-скорошният ще е на 15 март в Будапеща. На него ще има няколко участника от страната ни със свои бири. От сърце – успех!

Advertisements