Като начало – чувство за свобода, усещане за различна бира и поставяне на сетивата в екстремен режим. Шотландците са хора свободолюбиви и горди, като историята на Уилям Уолъс, разказана в „Смело сърце“, която обаче не е само красив филмов разказ. Същият този волен и обичащ Шотландия поглед можеш да срещнеш в очите на всеки тамошен. Включително и на Джеймс Уот, и Мартин Дики, които основават през 2007-а Brewdog.
Именно тази свобода и смелост да експериментират двамата влагат в своята бира, посрещната с голям успех и превърнала само за няколко години смелото им начинание в най-голямата независима крафт-пивоварна в Шотландия. Която пък има широк набор от акционери, които са самите консуматори. Те имат дялове във фирмата, съответно тяхното мнение дали им харесва или не някоя бира тежи повече от мнението, казано на маса в кварталния пъб. Дали скоростният успех, дали несекващият ентусиазъм или нещо във въздуха, но Уот и Дики са окрилени и не се поколебават да пуснат пиво като Ghost Deer (28% алк – най-силната естествено ферментирала бира в света), както и още няколко, които за известен период държат палмата на първенството за най-силна – Tactical Nuclear Penguin (32% алк), Sink The Bismarck (41% алк) и The End of History (55% алк).
От миналия месец, благодарение на усилията на няколко човека – Филип и Анди от Beers.bg, Любо от „Канаал“ и Ростислав от 100beers.bg, се откри възможността да разберем, аджеба, скандални ли са, експериментални ли са, хубави ли са или що тези бири на Brewdog.
Към момента се предлага една част от техния обширен каталог, която обаче напълно стига за първи впечатления. Сякаш най-популярната им марка – Punk IPA (5,6% алк) е достатъчно балансирана, че да се отчетат цитрусово и карамелово присъствие, но и обилно охмелена в US стил. Сякаш, за да потвърдят мнението (най-вече на англичаните), че Brewdog е „американската пивоварна на Шотландия“, идват и другите примери – Dead Pony Club (само 3,8% алк, но същински хмелов чук), още по-сухата и силна Libertine Black Ale (7,2%), която обаче върви достатъчно лесно, давайки ти и нещо очаквано като за тъмен ейл усещане – за шоколад и карамел. Отлична и изпълваща сетивата до край. До край ли? Jack Hammer (7,2% алк) – West Coast IPA, който се предлага само в „Канаал“, е вече истинската проверка доколко можеш да издържиш на горчивост. Можеш. И се чувстваш добре след това. Достатъчно добре, за да се пробваш на Hardcore IPA (9.2% алк), чийто екслузивитет пък се държи от 100beers.bg. Тя е в доста популярния в Щатите стил double IPA и е най-горчивата, варена във Великобритания. Тук вече сетивната граница е премината и чувството от това е въодушевяващо.
Остатъчният ефект от преживяването с Brewdog пък понякога остава до следващия ден, в приятния смисъл, защото се случва рецепторите в устата да дадат остатъчен послевкус от тази хмелова авантюра.
Печелят именно тези усещания за брутално преминаване през обичайните разбирания за бира, за това, колко можеш да понесеш и какво можеш да очакваш. Неслучайно от пивоварната заявяват: „Експериментът е нашето изкуство. Революцията е нашето оръжие. Върви изправен, ритай задници и се научи да говориш езика на крафт бира.“

IMG_8636

Advertisements